bird
woensdag 07 juni | 20.51 uur

Turnbelofte Abel (17) uit Zuilichem grijpt Nederlands kampioenschap: ''Kapotziek', supervet!'

19-05-2022 14:27
uur
Door: Martin van Hemert
abeljooren
Abel in actie op de ringen, twee weken voor zijn Nederlandse titel. (foto: aangeleverd)

ZUILICHEM/ARNHEM - Al sinds zijn achtste is Abel Jooren verslingerd aan turnen. De nu 17-jarige belofte uit Zuilichem kreeg eind april de ultieme beloning voor zijn vele trainingsuren; de Nederlandse titel op het toestel ringen. 'Ik ben geen supergroot talent, maar ik doe wel altijd mijn best.’

“Wijk bij Duurstede/Aalst - Abel Jooren van Hamarithi turnde afgelopen zaterdag 14 februari 2015 zijn eerste selectiewedstrijd. Het was een voorjaarstoernooi in Wijk bij Duurstede. De turner deed vooral ervaring op. ‘Abel staat bekend om zijn goede doorzettingsvermogen. Lukt het niet, dan blijft hij er voor trainen, hij wil er voor gaan. Dit is natuurlijk een uitstekende mentaliteit voor de jonge turner, die sinds september uren bijtraint bij Sport Balans in Culemborg’.” 

Hamarithi
Het is ruim zeven jaar geleden dat Abel Jooren namens Hamarithi deelnam aan zijn eerste selectiewedstrijd, zo valt te lezen in bovenstaand artikeltje op de website van de turnvereniging. Zijn doorzettingsvermogen en trainingsdiscipline wordt geroemd, maar kwalitatief gezien kan het (logischerwijs) nog stukken beter. "Vooral op brug, ringen en rek kan hij nog gaan trainen. Verder moet hij aan de slag met zijn netheid. Wanneer hij dit verbetert zal hij goed voorbereid zijn op de eerste regiocompetitie."

Alianza
In de zeven jaar die volgen maakt Abel de overstap van Hamarithi naar Culemborg, en vervolgens van Culemborg naar Waalwijk, waar hij tegenwoordig uitkomt voor Alianza; een turnschool die toonaangevend is in de wijde omtrek. Die omzwervingen maakt Abel samen met zijn 'mattie' Mike van den Broek uit Nederhemert. De twee startten hun turnloopbaan beiden bij Hamarithi, steunen elkaar sindsdien door dik en dun en gaan samen naar trainingen en wedstrijden. "Mike heeft eerst een tijdje op een hoger niveau gezeten, dus toen waren we even niet samen, maar nu weer wel. We kunnen dan samen carpoolen en trainen, da's altijd keigezellig", vertelt Abel met jaloersmakend jeugdig enthousiasme. 

Discipline
Uit alles blijkt dat Abel 'zijn' sport écht leuk vindt. En dat is maar goed ook, want in een drukke week - zoals nu, vanwege zijn havo eindexamens - traint hij rond de vijftien uur. Wanneer Abel het wat rustiger heeft met school en zijn bijbaantje bij een supermarkt in Brakel, is hij zomaar twintig uur in de week bij Alianza, Flik-Flak óf in de fitnessruimte bij hem thuis te vinden.

Zes toestelfinales
Het is precies die mentaliteit en trainingsdiscipline die op zondag 24 april in Arnhem zijn vruchten afwerpt. Abel neemt daar namelijk deel aan het Nederlands Kampioenschap turnen, tweede divisie, leeftijdscategorie junior 2. Hij verrast tijdens het NK zichzelf, door twee van in totaal zes toestelfinales te halen. En dat niet alleen; hij wordt in die finales ook nog eens derde en eerste op twee verschillende toestellen.

Brons en goud
Saillant detail; waar men bij Hamarithi in 2015 nog opmerkte dat Abel zich onder meer op de brug en in de ringen kon verbeteren, haalt hij zeven jaar later juist op die twee onderdelen respectievelijk een bronzen en een gouden medaille. Desgevraagd laat hij een video van zijn 'gouden' ringen-oefening zien: "Hier spring ik op. Dan straks komt er een element dat veel waard is.. dit. Dan hou je hem hier zo vast. Door dat eerste element kwam ik bovenaan op het gebied van de moeilijkheidsgraad. En als je de rest dan netjes 'afturnt', komt het wel goed."
Dat kwam het zeker, want zijn oefening resulteerde in zijn eerste Nederlandse titel: "Ik vind het op zich wel een mooie prestatie, maar het is niet zo dat ik door het dak heen ging", probeert Abel koel te blijven. "Maar", geeft hij toe: "het is natuurlijk wel 'kapotziek', supervet om dit mee te maken. Ik had het ook helemaal niet verwacht, júíst omdat het mijn eerste NK was. Ik wilde vroeger minimaal een keer op het NK uitkomen en dan ‘effe' eerste worden. Dat heb ik nu bereikt", glimlacht Abel trots.

Doortrainen
Die eerste Nederlandse titel smaakt voor de Zuilichemmer naar meer. "Ik wil nu gewoon lekker doortrainen en nog een NK pakken, misschien wel op een ander toestel. Op sommige toestellen kunnen mijn oefeningen nog veel vetter", is hij vastbesloten.

'Supergekke' dingen
Hij vervolgt: "Niet alle oefeningen op het NK gingen goed, er valt nog veel te verbeteren. Het zou bijvoorbeeld leuk zijn als voltige ook een keer goed gaat. In de ringen ben ik meestal wél goed, dat is echt mijn ding."
Maar of Abel het ook daadwerkelijk in zich heeft om in de toekomst de nieuwe Yuri ‘Lord of the rings' van Gelder te worden? "Vroeger wilde ik op de Olympische Spelen komen, maar ik ben niet op superjonge leeftijd op hoog niveau gaan turnen. Er zijn 'boys' waarmee ik turn die 'supergekke' dingen deden op de leeftijd dat ik nog simpele radslagen in Nederhemert stond te doen. Meedoen aan de Olympische Spelen zit er dus echt niet in, maar dat maakt me helemaal niet uit. Ik wil gewoon lekker 'gekke shit' turnen. En het maakt me niet uit hoe goed anderen zijn; ik wil het ook nog steeds leuk hebben. De combinatie tussen serieus en gezellig: lol maken en toch vooruit gaan.”

Martin van Hemert

 

 

Tags

abel jooren,hamarithi,NK turnen