bird
woensdag 07 juni | 21.53 uur

Patrick Janse (vv Hedel): 'Ik zal geen trainer van een andere club worden'

03-08-2022 16:24
uur
Door: Marry Bouman
250722_PatrickJanseLR
Patrick Janse (links) in duel met een speler van HRC'14. Archieffoto: Gerald van Zanten

HEDEL - In mei stond de naam van aanvoerder Patrick Janse (39) voor het laatst op het wedstrijdformulier van Hedel. Het zal wennen zijn want de Hedelnaar drukte heel lang zijn stempel op de voetbalvelden in de regio.

Het afscheid van het hoogste niveau was voor Patrick Janse een bijzonder afscheid. In de voorlaatste wedstrijd kreeg hij twee keer geel en zodoende mocht hij in de allerlaatste wedstrijd niet meer opdraven. “Ja, stom van me natuurlijk. Ik kreeg twee keer geel wegens praten. Ja, ik wil altijd mijn gelijk hebben”, kan hij er nu om lachen. “Maar het bestuur en begeleiding hadden toch nog een mooi afscheid geregeld na de laatste wedstrijd in onze kantine. Vervolgens is onder meer door Martijn Donkers nog een wedstrijd geregeld tussen een team van oud-medespelers en het huidige eerste elftal. Was ook mooi.”

Hoofdklasse
Gek genoeg is Janse geen echte Hedelnaar, vertelt hij. “Ik ben geboren en getogen in Den Bosch. Ik ben dus eigenlijk een Bosschenaar. Maar vanaf mijn tiende woon ik in Hedel en ik moet zeggen dat ik me er heel goed thuis voel”, lacht de eigenaar van aannemersbedrijf Janse Afbouw.

Zijn voetbalcarrière bleef niet beperkt tot Hedel. Het begon bij OVH in Den Bosch. De jeugd van Wilhelmina, Nivo Sparta (twee keer), amateurs FC Den Bosch en TGG waren allerlei tussenstations. Bij Nivo Sparta speelde hij op het hoogste niveau. “Als ik er was gebleven had ik ook nog hoofdklasse kunnen spelen”, denkt hij terug aan de tijd in Zaltbommel.

Afweging
Spelen bij Nivo Sparta op het niveau van de eerste klasse staan op zijn palmares, al vindt hij het lastig zijn hoogtepunten te benoemen. “Tweemaal kampioen worden met TGG was ook leuk.” Dieptepunt was wel een paar jaar geleden het duel van Hedel met OSC’45. Het betekende degradatie. “Eerst was ik de held (twee goals en een assist) in die wedstrijd en tenslotte de schlemiel omdat ik een strafschop miste.”

Of hij meer uit zijn carrière had kunnen halen? "Misschien, dat wanneer ik langer bij Nivo Sparta was gebleven, ik me beter had kunnen ontwikkelen. Tweemaal weggegaan omdat mijn werk op zaterdag niet te combineren viel. Achteraf is het makkelijk, maar ik heb toen bewust een afweging gemaakt. Ik had het te druk op zaterdag met mijn bedrijf. Mijn zaak was voor mij belangrijker."

Professioneler
Tegen een bal aan trappen blijft Patrick Janse doen. “Met vrienden in het vierde. Tenminste, dat is de bedoeling, al zou ik het ook prima vinden, geloof ik, als dat niet zo zou zijn.” Veel belangrijker voor de voetbalclub in Hedel is zijn bestuurswerk waarvoor hij nu misschien wel meer tijd krijgt. “Ik ben sinds maart bestuurslid. Ik ben verantwoordelijk voor de facilitaire en technische zaken. Lange tijd was het bij de selectie niet zo goed geregeld. Je moet als speler niet de zorg hebben over de shirtjes bijvoorbeeld. Dat is nu allemaal beter geregeld”, heeft Janse mede de zaken wat professioneler op orde gemaakt. “Ook is er naast het eerste team ook weer een tweede team op selectieniveau. Ook op dat gebied zijn we op de goede weg.”

Behalve bestuurder blijft Janse ook in het trainersvak actief. Hij traint de JO 14. "Dat trainen van de jeugd heeft me positief verrast. Ik heb de neiging om hierin verder te gaan tot JO 19 en wie weet daarna nog een paar jaar het eerste of zo. We zullen zien. Nee, ik zal geen trainer worden van een andere club.”

Tags

Patrick Janse,vv Hedel