bird
donderdag 11 augustus | 01.30 uur

Na veertien jaar keert nationale skeelertop terug in de Bommelerwaard

07-07-2022 10:21
uur
Door: Martin van Hemert
300622_MarathonPoederoijen
Jordy Harink gaat zelf deelnemen aan de wedstrijd in Poederoijen, waarvan zijn vrouw Clarissa in de organisatie zit. Foto: Tido Mureddu

POEDEROIJEN/ZALTBOMMEL - De verrassing in sportminnend Bommelerwaard was groot toen twee weken geleden bekend werd dat Poederoijen op zaterdag 6 augustus gastheer is van de finale van de belangrijkste marathonskeeler-competitie van Nederland. Het is voor het eerst sinds 2008 dat de skeelertop weer in de Bommelerwaard in actie komt.

De KNSB zat een aantal weken geleden met de handen in het haar. Door problemen in de organisatie kon de finale van de zogeheten Reggeborgh Marathon Inline Cup - de belangrijkste nationale skeelercompetitie - namelijk niet doorgaan in Otterlo. Voor de bond die voornamelijk bekend staat als schaatsbond, maar die ook de skeelersport onder zijn hoede heeft, was het zaak om snel een vervanger te vinden.

Die kwam uit tamelijk onverwachte hoek; niemand minder dan het River Skate Team uit Zuilichem en schaatsvereniging De IJsvrienden uit Wijk en Aalburg staken de helpende hand toe. De zeskoppige organisatie, bestaande uit Peter Vos, Bas Jansen, Bas Noorloos, Henk Schriever en Stienis-Jan van Maaren en zijn dochter Clarissa, verzette in korte tijd bergen om de finalewedstrijd naar de Bommelerwaard te halen. En met succes; op zaterdag 6 augustus vindt de eindstrijd plaats in Poederoijen.

(Tekst loopt door onder de afbeeldingen)


Het parcours is inmiddels bekend en voert de rijders vanaf de Verdrietweg over de Karel van Gelreweg, de Maasdijk/Vleugeldijk op om vervolgens de dijk weer af te gaan bij de Verdrietweg. In totaal gaat het om een ronde van anderhalve kilometer. Dat Clarissa begin augustus zelf niet mee kan doen, vindt ze natuurlijk 'heel erg jammer'. "Maar het is niet anders. Ik ben twee en een halve maand geleden geopereerd aan mijn heup en kan in principe niet skeeleren, dus een wedstrijd rijden is al helemáál geen optie. In ieder geval niet op dit niveau."

Haar zusje Elsemieke verschijnt daarentegen naar verwachting wel aan de start. Zij wist al meerdere podiumplaatsen te veroveren en hoopt voor eigen publiek te kunnen schitteren: "Elsemieke vindt het hartstikke mooi, zo dicht in de buurt. Ze is heel enthousiast", weet Clarissa, die ook haar man - waarmee ze samen in Zaltbommel woont - aan het vertrek ziet: "Jordy (Harink, red.) komt natuurlijk oorspronkelijk niet hier uit de buurt, maar hij skeelert altijd graag over de dijken. We waren vorige week samen aan het fietsen toen hij vroeg hoe het parcours in Poederoijen precies is. Hij heeft het nu voor de eerste keer gereden en vindt het een mooi rondje. Vooral het stukje de dijk op is mooi, want dan sta je echt bijna stil als je bovenaan bent", is Clarissa enthousiast.

Makkelijk
In het verleden vond in Brakel jaarlijks een wedstrijd voor de ‘World on Wheels’-skeelercompetitie plaats. De laatste wedstrijd werd in 2008 georganiseerd. Niet vanwege organisatorische problemen, maar vanwege het feit dat het straatwerk moest worden aangepakt, zo blijkt uit navraag. Daarna ging het sportevenement als een nachtkaars uit.

Maar waar veel organisaties tegenwoordig vaak moeite hebben om evenementen op te zetten, verliep dat volgens Clarissa in het geval van de skeelerwedstrijd in Poederoijen - hoe toepasselijk - op rolletjes: "Het is zeker niet vanzelfsprekend en ik had het ook niet verwacht, maar het ging eigenlijk heel makkelijk, ook het regelen van sponsoren. We hebben in de buurt een paar bedrijven die de schaatssport een warm hart toedragen, dus dat scheelt al een hoop", geeft Clarissa toe.

Stroef
Daarmee doet ze zichzelf en de rest van de organisatie wel wat tekort. "We hebben een actieve organisatie; iedereen pakt zijn of haar dingen op en dan heb je het zo geregeld. Als je allemaal je schouders eronder zet, is het best goed te regelen. En ja, het kost tijd, maar als je het echt graag genoeg wil, kun je zoiets ook in Poederoijen opzetten. Dat blijkt wel."

Het hielp ook dat vergunningtechnisch de organisatie geen strobreed in de weg is gelegd: "Eigenlijk moet je de vergunning twaalf weken van tevoren al aanvragen, maar dat gingen we niet redden. We hebben het toch maar gewoon gedaan en vorige week hebben we van de gemeente Zaltbommel definitief groen licht gekregen. Dat vond de KNSB trouwens ook wel heel bijzonder, want in andere gemeenten schijnt dat heel stroef te verlopen", stelt Clarissa.

Succes
Met mannen als Gary Hekman, Crispijn Ariëns en de Belg Bart Swings kent het deelnemersveld van de skeelercompetitie tot dusver al de nodige prominenten, terwijl bij de vrouwen vooral Elsemieke uit Zuilichem en mogelijk ook Danielle van Zanten uit Brakel de regionale eer hoog moeten houden in een startveld waar onder meer Olympische medaille-winnares Marijke Groenewoud deel van uitmaakt.

Met zulke deelnemers, een speciaal programma voor kinderen, de medewerking vanuit Oranjevereniging Juliana op het gebied van het eten en drinken én ambachtelijk boerenijs op locatie, hoopt Clarissa dat sportliefhebbers van binnen én buiten de Bommelerwaard massaal op 6 augustus afreizen naar Poederoijen: "Poederoijen is een dorp dat op zo'n dag uitloopt, dus ik verwacht er wel publiek. En als het een succes wordt, doen we het wat mij betreft volgend jaar weer een keer. Ik hoop alleen dat de vakantie niet in de weg gaat staan voor veel mensen, maar dat zien we dan wel."

Lachend: "En als we er toeristen bij hebben, is dat natuurlijk ook hartstikke leuk." 

Tags

Skeelerwedstrijd,Clarissa van Maaren,Elsemieke van Maaren,Jordy Harink