bird
zaterdag 02 maart | 14.45 uur

Karateka An Mei van Tongeren behoudt Nederlandse titel

07-12-2023 12:30
uur
Door: Martin van Hemert
WhatsApp Image 2023-12-04 at 10.59.45
Foto: aangeleverd

AALST/ZWOLLE - Karateka An Mei van Tongeren is op zaterdag 25 november in Zwolle Nederlands Kampioen geworden in de categorie 'K10 visueel beperkt'.

De 13-jarige An Mei uit Aalst behield daarmee haar titel. Clubgenootje Ira Mijdam uit Sprang-Capelle maakte haar wedstrijddebuut in de categorie meisjes 12-13 jaar en veroverde het zilver.

(Tekst loopt door onder de foto's)


Ira Mijdam in actie

An Mei traint bij karateschool Langstraat Karate ISK uit Waalwijk. Het jaar 2023 is voor haar bijzonder succesvol; ze kroonde zich namelijk half juni in Antwerpen ook al tot wereldkampioen ‘Inclusive Karate’ in de categorie ‘slechtziend’. Ze ziet voor slechts 20 procent, als gevolg van de zeldzame aandoening Incontinentia Pigmenti, kortweg IP. Deze aandoening brengt ook nog eens allerlei vervelende bijverschijnselen met zich mee. Daarnaast lijdt ze ook aan nystagmus, ook wel omschreven als 'wiebelogen'.

Een geblindeerde bril zorgt er tijdens wedstrijd voor dat er geen verschil is tussen deelnemers die voor tien of voor twintig procent zicht hebben; ze zien met die bril op letterlijk geen hand voor ogen. Dat maakt het voor de karateka's des te moeilijker om zich te oriënteren, terwijl dat een belangrijk onderdeel is bij Kata; een individuele oefening die wordt uitgevoerd tegen denkbeeldige tegenstanders die uit verschillende richtingen aanvallen.

Tags