bird
vrijdag 26 april | 11.39 uur

Japanse Krijgskunsten bij Budoschool Jishindo in Zaltbommel

09-09-2021 11:10
uur
Japanse Krijgskunsten bij Budoschool Jishindo in Zaltbommel-1
• Buitentraining tijdens corona. (Foto: aangeleverd)

ZALTBOMMEL - In 2006 startte Joost Roeland, na het afronden van zijn lerarenopleiding bij de Judo Bond Nederland, een Budoschool in Zaltbommel en begon hij met het verzorgen van lessen Aikibudo (zelfverdediging).

Hij was toen op 23 jarige leeftijd één van de jongste leraren in Nederland. Na een introductieles met wat bekenden en een artikel in de plaatselijke krant kreeg hij drie aanmeldingen en was Budoschool Jishindo een feit. In de jaren die volgden waren zij actief met o.a. Bommelerwaard Beweegt en regelmatig aanwezig op scholen en de jaarlijkse braderie, waardoor de school een gestage groei doormaakte.

Japanse Krijgskunsten
Zelf stond Joost ook niet stil en hij ontwikkelde zich verder in de Japanse Krijgskunsten waarna hij in 2015 besloot om de school uit te breiden met lessen Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu (Japans Zwaardvechten). Budo is een verzamelnaam voor Japanse Krijgskunsten en met de aanduiding School wordt benadrukt dat er gestudeerd kan worden. Jishindo betekent “De weg naar Zelfvertrouwen”. Dit doel probeert de school na te streven door het beoefenen van Japanse Krijgskunsten.

Plezier
Trainingsplezier staat vanaf het begin hoog in het vaandel. Op het moment dat je namelijk met plezier traint stel je jezelf open en komt het leren eigenlijk vanzelf. Er wordt door jong en oud getraind waarbij ook bijvoorbeeld ouder en kind samen trainen. De trainingen zijn serieus, maar er is natuurlijk altijd plaats voor grapje. Door de vlakke organisatie is er ruimte voor vragen en staan gevorderde beoefenaars altijd klaar om beginners te helpen.

Training
Er worden wekelijks op dinsdag- en donderdagavond lessen Aikibudo (zelfverdediging) en Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu (Japans zwaardvechten) verzorgd.

Samurai
Aikibudo is een vechtkunst die zijn oorsprong vindt in de klassieke krijgskunst van de Samurai. Het kenmerkt zich door de cirkelende bewegingen, waarna via een worp of klem de tegenstander wordt gecontroleerd. De oefeningen worden veelal met contact en per twee- of drietal beoefend.

Houten wapens
Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu is één van de oudste nog bestaande krijgskunsten in Japan. Het kenmerkt zich door zijn efficiënte doeltreffende bewegingen. Er wordt in eerste instantie getraind met houten wapens. De oefeningen worden veelal per tweetal en met afstand van wapens tot elkaar beoefend.

Persoonlijke ontwikkeling
Voor beide stijlen worden er gezien de aard van de technieken geen wedstrijden gehouden. Het is daardoor een persoonlijke ontwikkeling gericht op zelfvertrouwen, respect en weerbaarheid. Er wordt hierbij niet alleen gericht op het individu. Door met elkaar samen te werken wordt er naar een hoger niveau gewerkt.
Om de niveauverschillen aan te duiden wordt er een bandensysteem gehanteerd. Ieder half jaar is er gelegenheid om examen te doen voor een volgende band.

Nieuw seizoen
Dinsdag 7 september 2021 starten de lessen voor het nieuwe seizoen en wordt er op donderdagavond uitgebreid met een extra uur Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu.

Dinsdag- en donderdagavond:
- Aikibudo: 19:30 - 20:30 uur.
- Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu: 20:30 - 21:30 uur.

De eerste les is gratis en kan worden meegetraind in een lange trainingsbroek en t-shirt.

Meld je hiervoor aan via www.jishindo.nl of tel. 06-12755460

Tags

Budoschool,Zaltbommel,Japanse Krijgskunsten