bird
zaterdag 02 maart | 15.25 uur

Bloeiende WSV De Zandmeren in Kerkdriel viert 50-jarig bestaan

27-09-2023 16:13
uur
200923_Dronefotosluiting5
Tijdens de 'sluitingstocht' ging een groot deel van de leden op pad om het vaarseizoen samen af te sluiten. Foto: Gertjan van Dinther/WSV De Zandmeren

KERKDRIEL - Het is een bijzonder jaar voor de leden van Watersportvereniging De Zandmeren in Kerkdriel. Zaterdag 30 september is het precies vijftig jaar geleden dat een kleine groep mannen het plan maakte om een eigen haven en vereniging op te richten. Dat jubileum wordt al het hele jaar gevierd, maar komend weekend is er groot feest.

Met z’n zeventienen begonnen ze in 1973 aan het avontuur. Geen haven, geen steigers, geen locatie: alles moest nog gezocht en gemaakt worden. Iedereen legde 1000 gulden in en met die 17.000 euro startkapitaal werden de materialen gekocht voor de eerste steigers. Die steiger werd door de leden met eigen handen gebouwd. En ook een plek voor de nieuwe ‘thuishaven’ werd gevonden: het uiteinde van de Zandstraat. Daar rezen uiteindelijk veertig gloednieuwe ligplaatsen op in het water.

Groeistuip
In de afgelopen halve eeuw is er heel wat gebeurd aan de Zandstraat 15. Inmiddels telt de vereniging meer dan 125 leden en aspirant-leden en zijn er 110 ligplaatsen. En het ‘verenigingsbloed’ van de eerste leden stroomt ook door de aderen van de nieuwe generaties. Ieder lid helpt minstens twee zaterdagen mee aan het onderhoud van de haven en het clubhuis, of gaat in een commissie om te lassen, mee te helpen met de elektriciteit, evenementen te organiseren voor de leden of bardiensten te draaien. 

Die bereidwilligheid typeert WSV De Zandmeren, zo vindt voorzitter Frank Hagemans. Hij is bijna dertig jaar lid van de watersportvereniging waarvan hij inmiddels zes jaar het voorzitterschap bekleedt. Hagemans is trots op de huidige status van 'zijn' vereniging: "Voor het eerst sinds tien jaar hebben we weer een wachtlijst voor leden, dus op de één of andere manier doen we iets goed", blijft hij bescheiden. "De bereidheid vanuit leden is groot, de sfeer is goed en daardoor zijn de leden waarschijnlijk ook eerder bereid dingen voor de vereniging te doen."

Levendig
Toch is het in de huidige tijd allesbehalve vanzelfsprekend dat een vereniging zo floreert als de watersportvereniging uit Kerkdriel. Volgens Hagemans komt het deels door de forse populariteits-impuls die de watersport in zijn algemeenheid in coronatijd heeft gekregen, maar ook door de manier waarop de vereniging geregeld heeft dat er iedere dag in het hoogseizoen een havenmeester aanwezig is.

Grotendeels gepensioneerde leden nemen wekelijks op toerbeurt de honneurs waar als havenmeester en dat wordt gewaardeerd: "De havenmeester ontvangt de passanten als gasten, vangt ze op, wijst ze hun plek aan en schrijft ze netjes in. Passanten komen daardoor aan in een levendige vereniging en daar lezen we lovende recensies over. Men voelt zich welkom in onze haven", concludeert Hagemans.

Netjes
Daar komt nog bij dat de gemeente Maasdriel bezig is met een grootscheepse opknapbeurt van recreatiegebied De Zandmeren. Ook dat draagt volgens Hagemans bij aan de populariteit van de gelijknamige watersportvereniging: "Hoe beter het eruit ziet, hoe prettiger de mensen het ervaren. Nu er onder meer een gloednieuwe speeltuin, beachvolleybalvelden en bankjes zijn geplaatst, ziet het er heel netjes uit. Ik hoop dat het er ook goed uit blíjft zien, zodat ook onze leden en passanten er gebruik van kunnen blijven maken."

Met het grote aantal actieve leden zat de agenda voor het jubileumjaar van WSV De Zandmeren behoorlijk vol. Van een knopen-middag tot een Foute Bingo: het 50-jarig bestaan gaf veel aanleiding tot feestjes. In juli was er zelfs een speciaal 'passanten weekend' voor mensen met boten die weleens te gast zijn bij WSV De Zandmeren: ook zij mochten meegenieten van het bijzondere jubileum.

Jubileumfeest
Vorig weekend werd traditiegetrouw de sluitingstocht gehouden, waarbij een groot aantal leden naar een bepaalde plaats vaart - dit jaar viel de keuze op Woudrichem - om met elkaar het hoogseizoen af te sluiten. De échte afsluiting vindt overigens komend weekend pas plaats door middel van het strijken van de vlag, maar niet voordat er nog een flink feest gebouwd wordt.

In het weekend van 30 september is er in het clubhuis namelijk een Schippersbal en is er het hele weekend feest. Daarnaast presenteert de vereniging een jubileumboek met daarin onder andere een tijdlijn met de geschiedenis van de vereniging en veel ‘zoete en zoute' herinneringen van jonge en oude leden.
Nadat het seizoen officieel is beëindigd, gaat men bij de watersportvereniging overigens zeker niet op zijn of haar handen zitten: "We hebben nog voldoende dingen op het programma staan om de winter door te komen, zoals het onderhoud aan de haven en het aanleggen van nieuwe steigers. Zo zorgen we er met zijn allen voor dat we in het voorjaar weer met goede moed het water op kunnen gaan", besluit Hagemans.

Tags

WSV De Zandmeren,Frank Hagemans