bird
woensdag 24 april | 17.31 uur

Recreatiegebied De Zandmeren deze zomer al stuk aantrekkelijker (met foto's)

05-05-2023 14:03
uur
Door: Martin van Hemert
050523_ZandmerenFase1Deel2
Van de fase die nu aan bod is, is de nieuwe brugverbinding (12) het meest in het oog springende onderdeel. Foto's/illustraties: Gemeente Maasdriel/Urban Jazz/Kompan

KERKDRIEL – De metamorfose van recreatiegebied De Zandmeren begint steeds meer vorm te krijgen. Van een aantal nieuwe voorzieningen - waaronder gloednieuwe ‘state of the art’ speeltoestellen – moet volgens verantwoordelijk wethouder Peter de Vries komende zomer al gebruik kunnen worden gemaakt. ‘Zo is het en daar wil ik op worden afgerekend.’

De grote letters ‘Zandmeren’ lachen bezoekers op een warme zomerdag al ruimschoots van tevoren toe wanneer ze het recreatiegebied betreden. Eenmaal daar aangekomen is er voor ieder wat wils; uiteraard lonken de compleet opgeknapte zandstranden, maar ook beachvolley- en -voetbal, een oversteek over het water maken via een moderne brugverbinding, duiken vanaf het drijvende duikplatform, ‘fierljeppen’ bij de speeltoestellen en natuurlijk genieten van een hapje of drankje bij de aanwezige horeca behoren tot de vele mogelijkheden die De Zandmeren biedt.

Trekpleister
Als het aan verantwoordelijk wethouder Peter de Vries ligt, is dat hoe Maasdrielenaren en toeristen uit de wijde omtrek over een paar jaar de Zandmeren beleven op een willekeurige zomerdag. De schetsen, impressies én presentatie van de betrokken projectleider van het Zandmeren-project zijn dan ook veelbelovend.

Het recreatiegebied in Kerkdriel is een prominent onderdeel van het zogeheten Masterplan Maas, dat zich richt zich op het stimuleren van toerisme en recreatie in Maasdriel. De Zandmeren moet na een forse opknapbeurt dan ook dé trekpleister zijn. Nu trekt het gebied al veel bezoekers, maar het doel is om die aantallen flink op te schroeven.

Financiering
Voor de uitgebreide metamorfose van De Zandmeren worden kosten noch moeite gespaard. De kosten voor het eerste deel van de opknapbeurt – bestaand uit onder meer de aanleg van een nieuw zandstrand, een hypermoderne speeltuin en een duikplatform, bedroegen 1,1 miljoen euro. Met het beschikbaar stellen van dat topje van de spreekwoordelijke ijsberg ging in de zomer van 2022 de voltallige Maasdrielse raad akkoord. 

(Tekst loopt door onder de impressietekeningen van Kompan)


Op donderdag 11 mei is de raad wederom aan zet om een besluit te nemen over de financiering van (een deel van) het Zandmeren-project. Dit keer is het 2,9 miljoen euro kostende onderdeel ‘fase 1, deel 2’ aan bod, waar onder andere het verhuizen van de bestaande botenhelling en het realiseren van een ‘landmark’ (hoe die eruit moet gaan zien is nog punt van discussie) onder vallen.

Brugverbinding
Het paradepaardje: een nieuwe brugverbinding over het water. Aangezien het water in De Zandmeren flink kan stijgen - zo bleek bijvoorbeeld tijdens het hoogwater in juli 2021 – kan deze brug niet ‘vast’ worden gelegd. Een ingenieus systeem met palen moet ervoor zorgen dat de brug ‘meedeint’ op het waterpeil.

De kosten van die bijzondere brugverbinding worden geraamd op 500.000 euro, waarmee het de grootste kostenpost is van fase 1, deel 2. Ook een nieuw voetpad, een betonnen zitrand en volledige LED-verlichting in het hele gebied zijn kostbare onderdelen van dit specifieke deelproject.

Momentum
Al met al is de hoop bij De Vries vooral dat de gemeenteraad zijn voortvarendheid op waarde schat, want waar het project voorheen nog de naam Zandmeren 2030 droeg, is dat jaartal volgens De Vries niet meer van toepassing. "We hebben het momentum mee, dus we willen nu doorpakken. Als de centen ter beschikking worden gesteld, kunnen we meteen aan de volgende fase beginnen."

"Zodra het grondwerk klaar is, kan eind mei, begin juni de aanleg van de speeltoestellen van start gaan. De oplevering is gepland voor half juni”, aldus De Vries, die erop zinspeelt dat het project voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 klaar is. "Het is Maasdriel gegund dat het dan helemaal klaar is. Ik schroom niet om de druk erop te houden.”

(Tekst loopt door onder de illustratie van het complete project)

Zandmeren ook van belang voor andere projecten 

MAASDRIEL - Waar in het verleden diverse renovatieplannen voor de Zandmeren - hoe toepasselijk ook - meermaals verzandden in discussies of simpelweg in de vergetelheid raakten, is het Peter de Vries er alles aan gelegen om de Zandmeren-metamorfose nu daadwerkelijk doorgang te laten vinden. Het is één van zijn grootste prestigeprojecten, die ook nog eens samenvalt met twee van zijn andere hete hangijzers.

Zuidelijke Ontsluitingsroute

Eén daarvan is de Zuidelijke Ontsluitingsroute (ZOR). De ZOR is een nieuwe weg die aan de zuidzijde van Kerkdriel en Velddriel gaat lopen. Deze weg is bedoeld om de verkeersdruk van vrachtverkeer naar champignonkwekerijen en recreanten naar De Zandmeren te verminderen.

Verhuizing van zandbedrijven

Ook de verhuizing van de zandbedrijven is gerelateerd aan de ontwikkeling van De Zandmeren. Deze zijn nu namelijk nog gevestigd bij de ingang van het recreatiegebied. Een pijnpunt, volgens wethouder De Vries: "Kijkend naar de Zandmeren zijn de zandbedrijven één van de grote knelpunten in het gebied. Ze blokkeren de doorontwikkeling van de Zandmeren en veroorzaken overlast door het verkeer dat over de Paterstraat gaat."

Tags

Recreatiegebied De Zandmeren,Masterplan Maas,Peter de Vries