bird
woensdag 24 april | 05.48 uur

Duikplatform, nieuwe entree en extra strand om Zandmeren impuls te geven

02-06-2022 17:21
uur
Door: Martin van Hemert
300522_DroneZandmeren-Joost-1
De Zandmeren in Kerkdriel is een populaire toeristische trekpleister in de gemeente Maasdriel. Foto: Joost Broeksteeg

KERKDRIEL - Recreatiegebied de Zandmeren ondergaat dit jaar en volgend jaar een flinke metamorfose, met onder meer een duikplatform, een nieuw zandstrand, een vernieuwde entree én een kunstroute langs het voetpad 'rondje pontje'.

De Zandmeren in Kerkdriel moet dé toeristische trekpleister van de wijde omtrek worden, tenminste, als het aan de gemeente Maasdriel ligt. Het recreatiegebied is een prominent onderdeel van het zogeheten Masterplan Maas, dat zich richt zich op het stimuleren van toerisme en recreatie in Maasdriel.

Om ervoor te zorgen dat de Zandmeren in de toekomst nog meer toeristen naar Kerkdriel en omgeving trekt, stelde de gemeenteraad in de begroting 2021-2024 een bedrag van 1 miljoen euro beschikbaar. Daarbovenop kwam 100.000 euro subsidie beschikbaar vanuit de Regio Deal. Met het totaalbedrag van 1,1 miljoen euro is het niet mogelijk om het totale plan 'Zandmeren 2030' in één keer uit te voeren, maar wordt het project opgesplitst in verschillende fases. 

Publiekstrekker
In de aanstaande eerste fase stelt het college aan de gemeenteraad voor om het 'laaghangend fruit' uit te voeren, om van de Zandmeren een 'attractieve toeristische publiekstrekker te maken'. Het gaat daarbij onder meer over een vernieuwde entree, met een verzamelplek waar bezoekers met elkaar kunnen afspreken. Er worden betonnen zitranden geplaatst en de paden langs de Zandstraat lopen met een boog richting het recreatiegebied en worden gemaakt van grindkorrels.

Daarnaast is er aan de oostkant van het recreatiegebied - aan de kant van de brug - een nieuw zandstrand gepland en zal het bestaande zandstrand in het najaar van 2022 worden vervangen door schoon zand. Ook komt er een duikplatform bij het bestaande strand, dat met palen wordt verbonden aan de bodem en er komen aanlegsteigers aan de landtong in de eerste en tweede plas. Hierdoor kunnen boten aanmeren aan de landtong zodat dagtoeristen gebruik kunnen maken van de functies van het recreatiegebied.
Het voorstel wordt op 7 juli in de raad behandeld.

Tags

De Zandmeren,masterplan Maas,Zandmeren 2030