bird
vrijdag 24 maart | 17.31 uur

Plannen Zuidelijke Ontsluitingsroute liggen klaar, 139 percelen mee gemoeid

19-10-2021 17:26
uur
Door: Martin van Hemert
Schermafbeelding 2021-10-19 om 11.37.50-1
• De mogelijke ontsluitingsroute; tussen de N831 en De Zandmeren. Foto: gemeente Maasdriel

MAASDRIEL - Om er onder andere voor te zorgen dat de grote verkeersoverlast in Velddriel en Kerkdriel het hoofd kan worden geboden, heeft het college van burgemeester en wethouders in Maasdriel plannen gemaakt voor een zogeheten 'zuidelijke ontsluitingsroute', kortweg ZOR.

Het project heeft impact op maar liefst 139 percelen gevestigd tussen de provinciale weg N831 en De Zandmeren.

'Het meest ingrijpende project in Maasdriel in decennia', zo noemt wethouder Peter de Vries de ZOR. Die moet onder meer de verkeersdruk van vrachtverkeer naar champignonkwekerijen en recreanten naar De Zandmeren - die voornamelijk in Velddriel en in de Paterstraat in Kerkdriel wordt gevoeld - verminderen. Vanaf 2008 wordt er gesproken over zo'n nieuwe route en nu is de spreekwoordelijke kogel daadwerkelijk door de kerk.

Impact
Met het project zijn 139 percelen gemoeid, de eigenaren hiervan zijn op de hoogte gesteld door middel van een brief. Wanneer de eigenaren hun grond willen verkopen, zullen ze deze eerst aan de gemeente moeten aanbieden. Ook de term 'onteigening' - de gedwongen overdracht van het eigendomsrecht van particulieren aan de overheid - viel, al wordt dat als het 'uiterste middel' gezien. "Dit heeft natuurlijk een enorme impact op de eigenaren. Daarom is het ook belangrijk dat dit niet 'alleen een verkeersdingetje' is, maar dat deze route ook ontwikkelmogelijkheden biedt", stelt De Vries.

Wens
Wel hechten wethouders De Vries en Jan-Hein de Vreede er waarde aan om aan te geven dat dit een project van de lange adem zal gaan worden. "Maar dit is een langgekoesterde wens. Het is óf nu, óf nooit meer'. En omdat dit college niet afwacht, hebben we al een perceel langs de provinciale weg opgekocht, zodat we zeker weten dat de ZOR op de provinciale weg kan aansluiten."

Volgens grove ramingen zou het project tussen de 15 en 20 miljoen euro kunnen gaan kosten, afhankelijk van welke route gekozen wordt. In december spreekt de gemeenteraad zich daar over uit.

Martin van Hemert

Tags

Zuidelijke ontsluitingsroute,Maasdriel,onteigening,Paterstraat