bird
vrijdag 26 april | 03.07 uur

24 uur zwemmen voor het goede doel: 'Gaat op zijn zachtst gezegd pijn doen'

15-11-2021 13:46
uur
Door: Martin van Hemert
151121_zwemmarathon-1
• Frank Kolthof en Krista van Soldt in het nieuwe zwembad 'De Sportwaard'. Foto: Koen Vandenput/Mathilde de Hart

ZALTBOMMEL - Maar liefst 24 uur lang baantjes trekken in het gloednieuwe zwembad 'De Sportwaard'. Frank Kolthof en Krista van Soldt zetten zich op die manier in voor het goede doel.

Wanneer Frank Kolthof (45) in 2019 ziet hoe Maarten van der Weijden de Elfstedenzwemtocht voltooit, schiet hem prompt een idee te binnen. Met de komst van een nieuw zwembad in aantocht bedenkt de zwemtrainer van ZV Zaltbommel een openingsactie in de vorm van een zwemmarathon. Kolthof trekt de stoute schoenen aan, polst binnen de vereniging of er animo voor is en komt daardoor in contact met triatlete Krista van Soldt (37).

Uitputtingsslag
Inmiddels zijn de twee volop in training voor de zwemmarathon, al verloopt dat voor Krista vooralsnog voorspoediger dan voor Frank. "Vorige week zondag heb ik een marathon gelopen en een persoonlijk record behaald. Richting de zwemmarathon is dat fantastisch", klinkt Krista enthousiast. "Voor mij ligt dat anders", geeft Frank toe. "Ik ben veel weg voor mijn werk en kan daarom niet veel trainen. Naar mijn zin zwem ik te weinig, want het wordt een extreme uitputtingsslag. Het gaat - op zijn zachtst gezegd - pijn doen."

Geconfronteerd
Maar die pijn hebben Frank en Krista er graag voor over om geld op te halen voor de Maarten van der Weijden Foundation, een stichting die gericht is op onderzoek naar kanker, de ziekte waar de twee in hun nabije omgeving beiden mee werden geconfronteerd. Krista's schoonvader overleed aan alvleesklierkanker en zes jaar geleden werd Frank's vrouw geconfronteerd met de diagnose baarmoederhalskanker. "Op een gegeven moment zei mijn vrouw; ‘Frank, als ik er niet meer ben, zorg je dan dat de kinderen me niet vergeten?'"

Trots
Gelukkig overleefde ze het, maar ze heeft nog iedere dag pijn. Frank en Krista zijn dan ook vastbesloten zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar kanker. "Je bent er veel mee bezig om er een succes van te maken, maar de puzzzelstukjes vallen langzaam maar zeker in elkaar", ziet Krista. Frank: "We mogen heel trots zijn op hoe we dit hebben opgezet."

Om de twee zwemmers te ondersteunen kunnen gastzwemmers zich opgeven via 24uur@zv-zaltbommel.nl. Sponsoren kan ook: www.mvdwfoundation.nl/team/zv-zaltbommel.

Tags

zwemmarathon,De Sportwaard,Frank Kolthof,Krista van Soldt