bird
zondag 19 mei | 16.38 uur

Gemeentenieuws Zaltbommel week 19 2024

08-05-2024 00:00
uur
Door: Gemeente Zaltbommel
Pieter van Maaren-3 met ambtsketen hand op reling

Column Burgemeester Van Maaren

Op zaterdag 4 mei kwamen we op verschillende plekken in onze gemeente bij elkaar om te herdenken en te eren.

We herdenken de mensen die hun leven hebben gegeven voor ons, voor onze vrijheid en voor vrede. Het is een moment van bezinning, van stilstaan bij onze gezamenlijke geschiedenis èn bij onze toekomst samen.

Ieder jaar op 4 mei zijn we twee minuten stil. Staan we stil. We herdenken de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, de koloniale oorlog in Indonesië en van vredesmissies nadien. We staan stil om onze eigen gedachten te hebben over de slachtoffers. En over onze waardevolle vrijheid die we aan hen te danken hebben.

Soms lijkt het of vrede een verre droom is.

Na jaren van vrede op ons continent is daar met de oorlog in Oekraïne voor veel van ons een grote verandering in gekomen. Oorlog komt dichtbij. Antisemitisme groeit en de situatie in Israël en Palestina lijkt onze samenleving te verdelen.

Soms rijst de vraag of we geen lering hebben getrokken uit onze geschiedenis.

We verlangen naar vrede. Vrede lijkt iets waar we geen invloed op hebben.

In de afgelopen weken herlas ik de woorden van Eleanor Roosevelt, een Amerikaanse politica, diplomaat en activist.

Het is niet genoeg om over vrede te praten. Je moet erin geloven.

En het is niet genoeg om erin te geloven. Je moet eraan werken.

Deze woorden herinneren ons eraan dat vrijheid een geschenk is, maar ook een verantwoordelijkheid. We moeten er samen aan blijven werken, elke dag weer.

We kunnen met elkaar in gesprek blijven, naar elkaar luisteren en om elkaar geven. We kunnen bruggen bouwen in plaats van muren. We moeten blijven geloven in vrede en er in onze eigen omgeving aan werken.

Met een hartelijke groet,
P.C. (Pieter) van Maaren
burgemeester van Zaltbommel


 


 

Kent u iemand die een lintje verdient?

Bijna iedereen zal deze vraag met ‘ja’ beantwoorden. Want overal zetten mensen zich voor vele doelen in. Deze mensen kunnen misschien in aanmerking komen voor een Koninklijke onderscheiding. Maar dan moet iemand ze wel eerst voordragen. U kunt daarvoor zorgen. Kent u iemand die zich minimaal vijftien jaren aaneengesloten buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt en nog steeds maakt voor onze maatschappij? Dan kunt u deze persoon voordragen voor een Koninklijke onderscheiding. Meer informatie over het aanvragen leest u op www.lintjes.nl.


 

Gratis rijbewijspas voor jongeren

Is uw (klein)kind  tussen de 16,5 en 24 jaar en staat het rijexamen binnenkort ingepland? Wijs uw (klein)kind op de gratis Alcohol Verkeer Cursus van IrisZorg. Na afronding van deze cursus betalen wij de rijbewijspas ter waarde van € 50,00!

Cursus
De cursus wordt maandelijks online gegeven en begint om 19.00 uur en duurt 1,5 uur. De eerst volgende mogelijkheid is op maandagavond 13 mei. Er zijn nog plaatsen beschikbaar, maar wees er snel bij want vol is vol. Meer informatie over de cursus, data en aanmelden vind je op www.zaltbommel.nl/avc.


 

Gezocht: Junior Cyber Agents

Cybercriminaliteit is een groeiend probleem, ook in onze gemeente. Daarom kunnen we samen met de politie wel wat hulp gebruiken om onze gemeente beter te beschermen tegen online gevaar. Houdt uw kind van gamen? Laat hem of haar dan meespelen met HackShield. HackShield is een online game die kinderen tussen de 8 en 12 jaar opleidt tot echte Junior Cyber Agents die de strijd aangaan met cybercriminaliteit. Wie weet wordt uw kind als beste Cyber Agent van gemeente Zaltbommel gehuldigd.

Kijk voor meer info op www.joinhackshield.nl/gemeente/zaltbommel.


 

Er komen verkiezingen aan!

Reserveert u donderdag 6 juni in uw agenda? Op die dag zijn er namelijk weer verkiezingen. Net als vijf jaar geleden mag u stemmen voor de leden van het Europees Parlement. Binnenkort ontvangt u uw stempas. Komt u ook stemmen?

Stem voor het Europees Parlement
Tijdens de Europese verkiezingen kiest u de leden van het Europees Parlement. Het Europees Parlement is het wetgevend orgaan van de Europese Unie. Het Europees Parlement heeft de grootste invloed op de besluitvorming. Het aantal leden dat een land in het Europees Parlement krijgt is afhankelijk van het aantal inwoners. Wilt u meer weten over het werk van het Europees Parlement? Kijkt u dan op www.elkestemtelt.nl.

Stemmen met stempas en legitimatie
Uiterlijk 23 mei ontvangt u uw stempas voor de Europese verkiezingen. Met deze stempas en uw legitimatiebewijs kunt u stemmen in één van de stemlokalen in onze gemeente. Uw legitimatiebewijs mag niet langer dan vijf jaar verlopen zijn en moet dus tenminste geldig zijn tot 07-06-2019.

Meer weten over de verkiezingen?
Bijvoorbeeld over de locaties en openingstijden van de stembureaus? Of over hoe u iemand kunt machtigen? Kijkt u dan vooral even op www.zaltbommel.nl/verkiezingen.


 

Raadsnieuws

Wist u dat…
De vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn? Dit betekent dat u de vergadering altijd live kunt volgen. Dit kan op twee manieren:

Online
Dit kan via de live uitzending via zaltbommel.raadsinformatie.nl. De carrouselvergaderingen zijn zowel live als achteraf te beluisteren. De raadsvergaderingen zijn live en achteraf te volgen in beeld en geluid. Op deze website kunt u ook alle vergaderstukken bekijken.

In het stadhuis
U bent altijd van harte welkom om de vergadering bij te wonen vanaf de publieke tribune in het stadhuis aan de Markt van Zaltbommel. Aanmelden is niet nodig.

Meer informatie
Op de website van de gemeenteraad leest u meer over het werk van de gemeenteraad. Ga naar www.raadzaltbommel.nl


 

Bekijk hier de PDF uit de krant

Tags

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie