bird
zaterdag 27 april | 07.02 uur

Zaltbommel werkt ‘Buurthuis Plus’ variant uit voor Poorterij

19-12-2020 11:30
uur
Door: Andre Bijl
poorterij1-10-12
Foto: Bommelerwaardgids

ZALTBOMMEL - De overgrote meerderheid van de raad van Zaltbommel gaf donderdag groen licht aan het voorstel de ‘buurthuis plus’ variant uit te werken om een nieuw cultureel centrum voor Zaltbommel te realiseren.

Hierbij worden ook de activiteiten van Pand 9 betrokken. Voor de nieuwe Poorterij zijn drie locaties in beeld: Waluwe III, de Sint Maartenskerk of een combinatie van deze opties, de hybride variant. SP-voorman Martijn Stoutjesdijk stemde tegen, omdat hij er nog niet aan toe is afscheid te nemen van een ‘echt’ theater in de Poorterij.

Een amendement van SP, D66 en PvdA/GroenLinks om niet alleen de ‘buurthuis plus’ variant, maar ook de optie ‘buurthuis met theater’ uit te werken, kreeg geen steun.  

'Echt theater'
De discussie ging vooral over de theaterfunctie van de nieuwe Poorterij. Martijn Stoutjesdijk hield een vurig pleidooi om die zoveel mogelijk in stand te houden. “We zijn blij met het onderzoek naar de hybride variant en de functies van Pand 9, maar het grote probleem is dat de mogelijkheden van een ‘echt’ theater worden afgeschaald.” Volgens Stoutjesdijk gebeurt dat op basis van oneigenlijke argumenten. “Het mismanagement in het verleden vertroebelt de blik, de mogelijkheden van de Poorterij als theater worden niet op waarde geschat.”

Vrije geest
Elke Meyers (D66) was het roerend met hem eens. “Cultuur brengt je verder, het gaat om het floreren van de vrije geest.” Ze noemde het collegevoorstel ‘te beperkt’. “Het voelt alsof de theaterfunctie het ondergeschoven kindje is. We moeten die niet zo maar laten vallen en ons beperken tot een buurthuis plus.”

Rijke traditie
Ook Nico van Wijk, fractieleider van PvdA/GroenLinks, pleitte voor de theaterfunctie. “Laten we die mogelijkheid serieus onderzoeken en die optie niet bij voorbaat terzijde schuiven. We hebben op dit gebied een rijke traditie.”

Podiumfunctie
Maar de andere fracties voelden weinig voor het amendement. CU-woordvoerder Mathilde de Hart vond dat de nieuwe Poorterij een buurthuis met een podiumfunctie moet worden, gericht op de plaatselijke situatie. “Met toneel, ballet en dansuitvoeringen.”

Wensen
Daar was CDA-er Nadine Koster het mee eens. “De buurthuis plus variant maakt dertig professionele voorstellingen per jaar mogelijk. Dat sluit aan bij de wensen van de inwoners, de gebruikers van de Poorterij én onze gemeente. Het is belangrijk dat onze verenigingen een podium voor hun optredens krijgen.”

'Aard' van Zaltbommel
Wethouder Adrie Bragt benadrukte dat bij de keuze voor ‘buurthuis plus’ vooral gekeken is naar ‘de aard’ van Zaltbommel en het gebruik van het cultureel centrum. “De huidige Poorterij is ingericht als theater, maar doet minder recht aan alle verenigingen die er gebruik van maken. Daarom past ‘buurthuis plus’ beter. Ook dan blijft het mogelijk mooie voorstellingen te geven.”

Bommelse maat
Bragt vond het daarom niet nodig onderzoek te doen naar de optie ‘buurthuis met theater’. “Dat willen we niet, ook gelet op de kosten. We denken dat ‘buurthuis plus’ geschikt is voor de Bommelse maat en iedereen de mogelijkheid biedt zijn ding te doen.”

Sint-Maartenskerk
Meerdere fracties onderstreepten de noodzaak om de Sint-Maartenskerk bij het onderzoek te betrekken. “Creatief denken, maakt veel mogelijk”, zei Mathilde de Hart. “Maar niet iedere theaterproductie is geschikt voor de kerk.” Koster (CDA) wees op de mogelijkheid de hoge onderhoudskosten van de kerk zo op te vangen en vroeg de wethouder de financiële consequenties voor de kerk in beeld te brengen als de Sint Maarten afvalt.

Niet passend
SGP-voorman Geert Bok vond het niet passend de hele Poorterij in de kerk onder te brengen. “Een aantal zalen is een optie.” Nico van Wijk (PvdA/GroenLinks) wilde alle opties openhouden. “Breng alles in beeld, ook de bouw van wooneenheden.”

Onderhoudskosten
Dat vond wethouder Bragt een minder goed idee. “Dat is een andere ‘afslag’. De protestantse gemeente wil gebruik blijven maken van het gebouw. Maar we hebben oog voor de zorgen om de kerk in stand te houden en de noodzaak tot herbestemming. Er komen grote onderhoudskosten aan.”

Cultureel centrum
Van Wijk had meer succes bij zijn pleidooi om de term ‘buurthuis plus’ te laten vallen. “Dat klinkt zo armoedig. Cultureel centrum de Nieuwe Poorterij zorgt voor meer draagvlak.” Daar kon Bragt wel mee leven. “Het was ook maar een werknaam.” SGP-er Bok wees op de forse kosten die de nieuwe voorziening met zich meebrengt. “We gaan akkoord met de uitwerking van het plan. Later maken we de afweging of het verantwoord is. Er liggen ook nog andere plannen.” Bragt: “Daarom combineren we de uitkomst van het onderzoek met de bespreking van de Perspectiefnota. Dan kunnen we keuzes maken.”

Tags

de poorterij,buurthuis plus