bird
zaterdag 27 april | 05.30 uur

Zaltbommel officieel weer Hanzestad

31-05-2022 15:55
uur
binnenstad-10
(archieffoto: Bommelerwaardgids)

ZALTBOMMEL – Zaltbommel mag zich sinds vorige week weer officieel Hanzestad noemen. Dat is bekend gemaakt op de Internationale Hanzedagen vorige week in de Duitse stad Neuss.

De stad Zaltbommel behoorde in de vijftiende en zestiende eeuw tot een handelsnetwerk van steden waar veel werd gehandeld. Het netwerk strekte zich uit van Portugal tot de Baltische staten via Spanje, België, Nederland, Engeland, Duitsland, Scandinavië en Polen.

Voorspoed en welvaart
In die tijd waren de Nederlandse Hanzesteden een centrum van voorspoed en welvaart en domineerden zij de handel in zout, voedsel, drank, kleding en andere producten men havens in heel Europa. In de late zestiende eeuw stortte het samenwerkingsverband ineen en groeide Amsterdam uit tot handelscentrum van Europa.

Zutphen
Bekende Hanzesteden in Nederland zijn onder andere Deventer, Doesburg, Harderwijk, Zutphen en Zwolle. De ‘Städtebund die Hanse’ heeft nu besloten dat Zaltbommel zich daar bij mag aansluiten.

Genieten
Volgens wethouder Willem Posthouwer is dat goed nieuws: “Door het vroege verleden van de stad te delen, kunnen we meer toeristen en bezoekers mee laten genieten van onze prachtige gemeente.”

De wethouder gaat in gesprek met onder andere ondernemers over de manier waarop Zaltbommel het predicaat Hanzestad kan benutten. 

Tags

hanzestad,zaltbommel