bird
woensdag 08 mei | 21.42 uur

Woonstichting De Kernen duurzaamste woningcorporatie 2021

02-06-2021 09:23
uur
Door: Marlou van Dijk
Award-1
De award van de duurzaamheidsprijs is gemaakt door InnAut (Foto: Republiq)

HEDEL – Woonstichting De Kernen is de groenste woningcorporatie van Nederland. Onafhankelijk bureau Republiq deed onderzoek naar het energieverbruik van het bezit van verschillende corporaties en stelde op basis daarvan een top 50 samen. Woonstichting De Kernen staat op nummer één en heeft hiervoor een duurzaamheidsaward gekregen.

De award voor duurzaamheid is door adviesbureau Republiq in het leven geroepen om koplopers in de corporatiesector aan te moedigen om stappen te blijven zetten in het terugdringen van het energiegebruik van woningen. Om een top 50 van groenste woningcorporaties samen te stellen, heeft Republiq het energieverbruik van het bezit van de corporaties tussen twee opeenvolgende jaren vergeleken. De (open) data die hiervoor nodig was, heeft Republiq opgevraagd bij de drie grootste netbeheerders (Stedin, Enexis en Liander) en het Kadaster. Deze gegevens zijn verwerkt tot jaarreeksen, die onafhankelijk met elkaar vergeleken konden worden. Zo is de top 50 tot stand gekomen.

Kees den Dekker, adviseur bij Republiq: “Wanneer we het over duurzaamheid hebben, denken we al snel aan het verminderen van onze CO2-uitstoot. De corporatiesector en haar huurders werken hier hard aan. Bij Republiq vinden we dat de koplopers in de sector een schouderklopje verdienen! Daarom vergelijken wij de CO2 reductie van alle woningcorporaties in Nederland. En de grootste bespaarders belonen we ieder jaar met onze duurzaamheidsprijs!”

Zonnepanelen en na-isolaties
De Kernen heeft in de periode 2016 – 2019 fors ingezet op het na-isoleren van woningen én op circa 3.000 woningen in totaal zo’n 25.000 zonnepanelen gelegd. Martijn de Groof, adjunct-directeur en medeverantwoordelijk voor de duurzame strategie van De Kernen: “In goed overleg met onze Bewonersraad is dit besluit destijds genomen. Wij hebben vaker geluiden van forse besparingen vernomen van onze huurders, maar nu toont onafhankelijk onderzoek de grote besparing nog eens aan. We zijn er blij met deze bevestiging. In 2018 en 2019 hebben wij zo samen met onze huurders al 8% CO2 besparing weten te realiseren.” 

Top 10
De top 10 kreeg een award. Voor deze duurzame prijs werkte Republiq samen met InnAut, een technische sociale onderneming uit ’s-Hertogenbosch die mensen met afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt naar een baan of opleiding binnen de techniek.

Meer zien over de prijsuitreiking, kijk op https://f.io/y2tjfZYy

Tags

Woonstichting De Kernen,Duurzaamheidsprijs