bird
maandag 29 april | 08.29 uur

Wethouder Kees Zondag: 'Overname Maartenskerk komt er echt'

06-12-2023 10:03
uur
Door: Britta Alink
sint-maartenskerk
Archieffoto: Bommelerwaardgids

ZALTBOMMEL - De gemeente Zaltbommel gaat de Sint-Maartenskerk écht overnemen. Dat zei wethouder Kees Zondag afgelopen donderdag in antwoord op vragen van de politiek. "Ik zit er mee en ik heb mijn verontschuldigingen aan de betrokkenen aangeboden, omdat het zo lang duurt", aldus Zondag.

Het onderwerp was op de agenda van de carrousel gezet door Hein de Kort van het CDA. "Het gaat ons aan het hart dat het zo lang duurt", zei hij donderdag. "We willen nu duidelijkheid."

Onrust
Ook voorzitter Rudi Klunder van de protestantse gemeente Zaltbommel sprak mee met de carrousel. De toren van de Maartenskerk is al in het bezit van de gemeente Zaltbommel en al jaren wordt gesproken over overname van de rest van het kerkgebouw. "Wij en onze vele vrijwilligers worden nu ongedurig", aldus Klunder.

Ook Peter-Jan van Steenbergen van Stichting Sint-Maarten sprak mee. "We weten niet waar we aan toe zijn", aldus Van Steenbergen. "We weten niet of we onderhoudssubsidies moeten aanvragen en moeten gaan investeren in duurzaamheid. Er is onrust binnen de stichting en onder de vrijwilligers. We willen toekomstperspectief." 

Impact
Volgens Kees Zondag loopt de overname van het gebouw steeds vertraging op door de koppeling met het Cultuur Cluster Zaltbommel. De plannen voor een nieuwe Poorterij hangen namelijk samen met de plannen voor het toekomstige gebruik van de Sint-Maartenskerk. "Dat heeft de gemeenteraad in 2021 zo afgesproken", aldus Zondag. "We hebben ons nooit goed gerealiseerd wat de impact van die samenhang was."

De wethouder beloofde de vertegenwoordigers van de kerk en de gemeenteraad dat de communicatie met de gemeente Zaltbommel vanaf nu beter zal verlopen. "Wij zorgen ervoor dat de protestantse gemeente niet in een lastig parket komt", beloofde hij. "Ik begrijp uw twijfels, maar een voorstel aan de gemeenteraad komt er echt aan, waarschijnlijk in april."

Tags

Sint-Maartenskerk,Kees Zondag