bird
zaterdag 27 april | 02.46 uur

Voortbestaan 'Zuilichem Leeft' staat op de tocht

08-02-2021 08:45
uur
Door: Britta Alink
Workshop High Tea-2
• Een workshop High Tea, georganiseerd door 'Zuilichem Leeft'. (foto: aangeleverd)

ZUILICHEM - Als zich dit jaar geen nieuwe bestuursleden melden voor Zuilichem Leeft, dan houdt de Open Eettafel in het dorp waarschijnlijk op te bestaan.

"Dat zouden heel veel mensen ontzettend jammer vinden", zeggen voorzitter Piet van Wesemael en secretaris Mariska Mussert. Zij namen precies vijf jaar geleden het initiatief om de Zuilichemse stichting op te richten en met succes. De seniorengym, de wekelijkse badmintonavond en het jeu de boulen werden met enthousiasme ontvangen door de inwoners van het dorp. 

(tekst gaat verder onder de foto)

 

De maandelijkse Open Eettafel kon ook rekenen op grote belangstelling. "Maar wij hebben niet het eeuwige leven", zeggen Piet en Mariska, die allebei ruim 70+ zijn. Ze willen het stokje graag overdragen aan de jongere generatie.

(tekst gaat verder onder de foto)

De meest activiteiten van Zuilichem Leeft hebben hun eigen vaste vrijwilligersgroep en draaien vanzelf goed. "Daar hoeven we soms alleen de deur van het dorpshuis voor open te maken", aldus Piet. De Open Eettafel vergt meer van de bestuursleden. Met name Mariska is daar elke maand behoorlijk druk mee. "Je moet weten wie er komen, daar contact mee hebben, afspraken maken met slager De Vries uit Brakel. Hij zorgt voor de soep en het hoofdgerecht. Zelf zorgen we voor het toetje. Op de dag zelf dekken we de tafels met leuke tafelkleden en kaarsjes, we regelen een drankje en bedienen de gasten. Na afloop ruimen we alles op en wassen we alles af."

Dankzij een flinke club vrijwilligers loopt dit allemaal op rolletjes. Mariska hoopt dat er iemand opstaat om haar coördinerende rol op zich te nemen. Voor de Open Eettafel schrijven zich gemiddeld rond de vijfentwintig senioren in. "Ze vinden het allemaal heel jammer dat de Eettafels vanwege corona niet door kunnen gaan."

(tekst gaat verder onder de foto)

 

In de winter organiseert Zuilichem Leeft een speciale 'Wintertafel', waar vaak wel rond de veertig mensen op afkomen. "Dan doen we altijd iets extra's", licht Piet toe. "Anderhalf jaar geleden was de burgemeester erbij, we hebben weleens een verhalenbingo georganiseerd en een keer een zangeres gehad. Ondertussen kan iedereen genieten van lekker eten van het winterbuffet." Verder organiseert het bestuur eenmalige activiteiten zoals een iPad-café, een lezing, een film of een workshop.

Vrijwilligers
Het bestuur bestaat naast de voorzitter en secretaris uit penningmeester Aart van Wijk. "Daarnaast zijn er 'meevergaderende' vrijwilligers", licht Piet toe. "Zij willen liever geen bestuursfunctie, maar doen wel graag mee met de voorbereidingen van activiteiten." Omdat Zuilichem Leeft een officiële stichting is, is een driekoppig bestuur echter wel noodzakelijk.

Opknapbeurt
Naast de maandelijkse vergaderingen en de organisatie van de Open Eettafel heeft het bestuur overleg met het dorpshuis, de dorpsraad en de gemeente. "We proberen al een tijdje voor elkaar te krijgen dat het dorpshuis Den Ham wordt gemoderniseerd", vertelt Piet. "De keuken heeft een opknapbeurt nodig en de gymzaal moet groter, want die is op dit moment alleen geschikt voor badminton en niet voor bijvoorbeeld basketbal. Ook is de zaal te klein voor de school om te gebruiken."

Verder is er dringend behoefte aan een nieuwe spreekkamer voor de huisarts en fysiotherapeut, die vanuit andere dorpen naar Zuilichem komen om hun patiënten te zien.

Andere taken voor bijvoorbeeld de secretaris zijn bijvoorbeeld het bijhouden van de website en de facebookpagina. "Dat is voor ons een belangrijke manier om contact te houden met de deelnemers aan de activiteiten", vertelt Mariska.

Meer informatie
Er is een functieprofiel beschikbaar voor geïnteresseerden. Meer informatie is verkrijgbaar bij Piet: 06-45274656 of Mariska: 06-32011115.

Tags

zuilichem leeft,piet van wesemael,mariska mussert