bird
maandag 29 april | 01.06 uur

Toch geen vreugdevuur in Hedel tijdens jaarwisseling

15-12-2023 13:43
uur
Door: Britta Alink
vreugdevuur_1 jan 2022_oud en nieuw_poederoijen_bart meesters_jaarwisseling
Een illegaal vreugdevuur in Poederoijen, tijdens een vorige jaarwisseling. (archief: Bart Meesters)

HEDEL - Er komt tijdens oud en nieuw toch geen vreugdevuur in de buurt van het Gelre's End. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

Het vreugdevuur zou er komen op initiatief van enkele inwoners van Hedel, waar de jaarwisseling de afgelopen jaren heel onrustig verliep. Prullenbakken, verkeersborden, een brievenbus en palen met beveiligingscamera’s werden opgeblazen of omver getrapt. In Maasdriel liep de jaarwisseling daardoor flink in de papieren: 31.000 euro schade, waarvan 18.000 euro aan vernielde camera’s.

Met voorrang
Burgemeester en wethouders waren enthousiast over het plan voor een vreugdevuur en kondigden eind oktober aan dat ze de vergunningaanvraag met voorrang zouden behandelen. Belangrijke voorwaarde was dat 'de veiligheid gewaarborgd zou kunnen worden'.

Veiligheid
"De afgelopen weken hebben we alles op alles gezet om de uitvoering van het idee mogelijk te maken", aldus burgemeester Jaco Geurts in de brief aan de gemeenteraad. "We spraken met onze lokale en regionale veiligheidspartners. Ook wonnen we advies in bij de Veiligheidsregio Haaglanden, omdat deze regio veel ervaring heeft opgedaan met vreugdevuren op zowel stranden als in wijken." Maar het mocht niet baten. Volgens de burgemeester kan de veiligheid op de beoogde locatie niet worden gewaarborgd en is een alternatieve locatie die wel voldoet aan de gestelde veiligheidseisen niet gevonden.

Niet realistisch
"Daarnaast moet een professionele organisatie vroegtijdig worden opgetuigd om veilig en verantwoord een vreugdevuur te organiseren, waarbij voldaan wordt aan eisen en richtlijnen", aldus de burgemeester. "We hebben moeten concluderen dat het niet realistisch is om dat van de initiatiefnemer, een welwillende inwoner, te vragen."

Leuk feest
De burgemeester benadrukt dat de gemeente op andere manieren 'onverminderd' meedenkt met de gemeenschap. "Zo doet Flux haar uiterste best om een leuk feest te organiseren, dat jongeren aan moet trekken. Wij werken graag mee aan het verzoek om langer open te blijven."

Cameratoezicht
In de brief meldt de burgemeester ook dat er binnenkort cameratoezicht komt in het centrum van Hedel. Dat blijft er tot 15 januari. Eerder al werd bekend dat het college een vuurwerkvrije zone instelt in het centrum van Hedel voor oudejaarsavond en nieuwjaarsnacht.

 

 

Tags

vreugdevuur hedel,jaarwisseling hedel