bird
donderdag 02 mei | 10.48 uur

Tentoonstelling 'Tegenpolen' nu te zien op Loevestein

03-04-2024 15:00
uur
020424_Tegenpolen Johan v Oldebarnevelt Pr Maurits
In de zeventiende eeuw komen Prins Maurits en Johan van Oldenbarnevelt lijnrecht tegenover elkaar te staan. Foto: Rijksmuseum Amsterdam

POEDEROIJEN - Op Slot Loevestein is afgelopen week de tentoonstelling 'Tegenpolen - Verschillend verbonden' geopend. De tentoonstelling is ontwikkeld samen met het Humanistisch Verbond.

De tentoonstelling laat zien wat polarisatie is en wat de gevolgen zijn, maar besteedt ook veel aandacht aan hoe het patroon van wij-zij denken doorbroken kan worden. 'Tegenpolen' is geopend door dichter en 'spoken word artist' Derek Otten. Hij schreef speciaal voor de tentoonstelling de audiotour 'Er was eens....en oneens'.

Via een persoonlijke videoboodschap feliciteerde demissionair minister-president Mark Rutte de organisatie van de tentoonstelling. Hij onderstreepte het belang van begrip voor polarisatie in Nederland. Wat hem betreft 'is er geen betere plek dan Slot Loevestein' om een tentoonstelling over polarisatie te organiseren: "Een plek die symbool staat voor vrijheid, rechtvaardigheid en democratie. Een plek waar we kunnen leren van het verleden om beter om te gaan met hedendaagse uitdagingen."

Machtsspel
Of het nu om Zwarte Piet gaat, om vaccineren, Israël-Palestina of het klimaat, het lijkt of de standpunten zich in deze tijd verharden. Maar dat is niet nieuw. In de zeventiende eeuw stonden in Nederland twee groepen als tegenpolen lijnrecht tegenover elkaar. Hun meningsverschillen over politiek en religie leidden tot een politiek machtsspel, publieke onthoofding en levenslange gevangenisstraffen. Politieke tegenstanders werden opgesloten op Slot Loevestein.

'Tegenpolen - Verschillend verbonden' belicht het ontstaan van polarisatie en de mogelijke gevolgen ervan. Bezoekers worden uitgedaagd om na te denken over hun eigen standpunten en hoe deze zijn gevormd. Het toont aan dat verhalen verschillende kanten hebben en benadrukt het belang van begrip hebben voor elkaar en in gesprek blijven met elkaar. Het actuele deel wordt verteld door het Humanistisch Verbond.www.slotloevestein.nl

Tags

Slot Loevestein,Tegenpolen,Humanistisch Verbond