bird
woensdag 01 mei | 23.42 uur

Sociaal Cultureel Fonds: 'Kom maar op met die aanvragen'

09-06-2022 08:47
uur
Door: Britta Alink
cultureelfonds
Voorzitter Jac van de Ven (r) en bestuurslid Wim van den Oord van het Sociaal Cultureel Fonds. (foto: Mariska van Brakel)

KERKDRIEL - Elke vereniging of organisatie in Kerkdriel, Velddriel, Alem en Hoenzadriel kan bij het Sociaal Cultureel Fonds aankloppen voor een financieel steuntje in de rug. "Ook als we in het verleden een aanvraag hebben afgewezen loont het de moeite om toch nog een keer een aanvraag te doen", benadrukken voorzitter Jac van de Ven en bestuurslid Wim van den Oord.

Het fonds is ontstaan in de jaren zestig toen de Bijstandswet werd ingevoerd. Daardoor stopte het werk van het Drielse Armenbestuur in de toenmalige gemeente Maasdriel. Het geld en de bezittingen van die club werden overgedragen aan het Sociaal Cultureel Fonds Maasdriel. De renteopbrengst van het geld en de huren en pachten van de landerijen zijn bedoeld voor het ondersteunen van sociaal culturele activiteiten in de vier kernen van de oude gemeente Maasdriel. 

60.000 tot 80.000 euro
Per jaar heeft het fonds tussen de 60.000 en 80.000 euro te besteden, die meestal worden verdeeld over dertig tot veertig aanvragen. Het kan gaan over giften van een paar honderd euro, een paar duizend euro of soms een lening van een hoger bedrag. Voorbeelden zijn een bijdrage in de organisatie van de intocht van Sinterklaas in Alem, voor nieuwe uniformen van de muziekvereniging, een boottochtje voor ouderen of een bijzondere aanschaf voor het Driels Museum. "Een belangrijke voorwaarde voor het toekennen van geld is dat de organisatie eerst zelf heeft geprobeerd om geld te genereren voor het initiatief", licht bestuurslid Wim toe. "Als fonds kunnen wij een eventueel tekort aanvullen." 

Toetsen
Een andere voorwaarde is dat het om een 'openbare' activiteit moet gaan. Oftewel: het moet voor zoveel mogelijk inwoners van oud-Maasdriel toegankelijk zijn. Het bestuur merkt dat sommige verenigingen na een afwijzing in het verleden denken dat ze nooit meer kans maken op een bijdrage. "Maar dat is echt niet het geval", benadrukt voorzitter Jac. "We beoordelen elke aanvraag opnieuw en toetsen het aan onze statuten."

Discussies
Het zevenkoppige bestuur komt een keer of vijf per jaar bij elkaar. Dat zijn levendige bijeenkomsten met veel discussie. "We wonen allemaal in een van de vier dorpen", vertellen de twee bestuursleden. "En we hebben allemaal vrijwilligerswerk gedaan bij verenigingen. We voeren soms felle discussies over een aanvraag. Als een bestuurslid te dicht betrokken is bij een aanvraag, bijvoorbeeld omdat een familielid in het bestuur van die club zit, dan stemt dat bestuurslid niet mee. Het moet voor iedereen eerlijk en correct blijven."

Voor 1 september
In de coronatijd werden er nauwelijks initiatieven ontplooid en dus ook nauwelijks aanvragen gedaan. Op de website van het fonds staat altijd de eerstvolgende vergadering vermeld, dit keer is dat 13 september. Aanvragen die voor 1 september binnen zijn, worden op deze vergadering besproken. "Kom maar op met die aanvragen", zeggen Wim en Jac. "Iedereen die iets organiseert, de financiering niet rond krijgt en aan de voorwaarden voldoet, kan in aanmerking komen voor onze steun."

Een aanvraag indienen kan via de website: www.scfmaasdriel.nl

Britta Alink

Tags

sociaal cultureel fonds maasdriel,jac van de ven,wim van den oord