bird
zondag 19 mei | 12.21 uur

RvS geeft groen licht voor bouw van drie windmolens bij Hoenzadriel

01-11-2023 14:39
uur
Door: Martin van Hemert
Burgerwindpark A2-gemeente Maasdriel
Centraal op de afbeelding de plaats waar de drie windmolens moeten komen. Foto: aangeleverd

HOENZADRIEL – De Raad van State (RvS) heeft alle beroepschriften tegen de bouw van windmolens bij Hoenzadriel ongegrond verklaard. Dat betekent dat het zogeheten ‘Burgerwindpark A2 Lage Rooijen’ nu echt groen licht krijgt en dat de eerste werkzaamheden in 2024 van start kunnen gaan.

De komst van drie windmolens nabij Hoenzadriel lag al lange tijd in de lijn der verwachting, maar nadat verschillende partijen, zoals omwonenden en natuurbeschermingsorganisaties, hun zorgen en bezwaren tegen het plan kenbaar maakten, moest RvS (het hoogste rechtsorgaan van Nederland) zich buigen over de vraag of het project zorgvuldig tot stand is gekomen.

Duurzaam Maasdriel
Uit de uitspraak van de Raad van State blijkt nu het antwoord daarop ‘ja’ te zijn, waardoor niets nog in de weg staat om in 2024 te starten met de grondwerkzaamheden, de bouw van inkoopstations en het aanleggen van de kabels. Ook zal na de uitspraak gecommuniceerd worden met de klankbordgroep van omwonenden om te kijken wat dit voor hen betekent. Wanneer de windmolens operationeel zullen zijn, is vooralsnog niet bekend.

Wethouder Toine Nettenbreijers is tevreden over de uitkomst: “We zijn blij dat de Raad van State uitspraak heeft gedaan in deze zaak en de beroepschriften ongegrond heeft verklaard. Met de uitspraak kan het proces worden hervat en werken we verder aan een duurzaam Maasdriel”, aldus de wethouder over het windpark dat duurzame stroom opwekt voor zo’n 10.000 huishoudens en inwoners op verschillende manieren de mogelijkheid geeft om deel te nemen aan het project.

Coöperatie
Het initiatief voor het Burgerwindpark A2 Lage Rooijen komt van een groep betrokken bewoners uit de Bommelerwaard en wordt ontwikkeld door Green Trust Consultancy en Coöperatie Bommelerwaar. Green Trust heeft de leiding over de bouw en exploitatie van het windpark en zal samen met de coöperatie zorgen dat de inwoners van de Bommelerwaard kunnen deelnemen aan het project. Het doel van Green Trust is om ervoor te zorgen dat het windpark voor vijftig procent in handen van de mensen uit de omgeving komt via de coöperatie.

De drie windmolens bij Hoenzadriel waren een gevoelig onderwerp in de Maasdrielse politiek. Een nipte meerderheid van de gemeenteraad stelde in november 2020 het bestemmingsplan vast. Onder meer coalitiepartij CDA en oppositiepartij VVD waren tegen. VVD-voorman Ko Hooijmans was voor de gelegenheid zelfs in het donker gekleed tijdens de betreffende raadsvergadering. 

Tags

Raad van State,Burgerwindpark A2 Lage Rooijen