bird
donderdag 18 april | 21.21 uur

Groen licht voor windmolens Hoenzadriel

27-11-2020 09:05
uur
Door: Andre Bijl
windmolen-10
Foto: Adobe Stock

MAASDRIEL - De nipte meerderheid van de gemeenteraad van Maasdriel stelde woensdagavond het bestemmingsplan Burgerwindpark A2 Lage Rooijen vast. Dat betekent dat bij Hoenzadriel drie windmolens worden gebouwd.

CDA en VVD verzetten zich fel tegen het voorstel. Ook boden tegenstanders een petitie aan met ruim vierhonderd handtekeningen. Ondanks al die tegenstand ging de raad akkoord met de komst van de windturbines.

Verantwoordelijkheid
SSM-woordvoerder Toine Nettenbreijers liet weten dat zijn partij aanvankelijk geen voorstander was van windenergie, maar dat de ontwikkelingen SSM tot een andere opstelling dwongen. “We moeten onze verantwoordelijkheid nemen. De klimaatverandering vraagt om keuzes.”

Provincie
Volgens Nettenbreijers kan de raad de windmolens niet tegenhouden. “De provincie heeft de bevoegdheid aan de gemeente overgedragen in de verwachting dat we voortvarend aan de slag gaan met de procedures.” Hij benadrukte dat Gelderland het initiatief weer overneemt als de gemeente dwars gaat liggen. “De vraag is niet of er wel of geen windmolens komen, maar of er windmolens komen waar onze inwoners van meeprofiteren. Als we nu tegen stemmen, kijken de inwoners toch tegen die windmolens aan. En staan ze nog met lege handen ook”, zei Nettenbreijers die benadrukte dat het lastig is om een andere geschikte locatie te vinden.

Steentje bijdragen
Tom van Engelen vond namens D66 dat het tijd is om te handelen. “Maasdriel moet een steentje bijdragen in de strijd tegen de opwarming van de aarde.” Van Engelen was het eens met de locatie, stelde vast dat de inpassing voldoet aan de eisen en de hinder binnen de kaders past. Hij constateerde dat tegenstanders het initiatief op allerlei manieren – ‘met ellebogen en onwaarheden’ – bestrijden. “Maar er is een degelijk proces doorlopen. Een betere toekomst begint vandaag.”

Urgent
Kees van Drunen (PvdA/Groen Links) noemde de klimaatopgave ‘urgent’. “Windenergie op land leidt tot horizonvervuiling, slagschaduw en geluidsoverlast. Daarom snap ik de bezwaren van omwonenden, maar we moeten nu wel stappen zetten.” Van Drunen constateerde dat Lage Rooijen goed scoort. “Logisch dat de initiatiefnemers hiervoor kiezen. Ik ben blij dat deze combinatie en niet een puur commerciële partij hier aan de slag gaat. Het levert een mooier project op.”

Zwarte dag
VVD-voorman Ko Hooijmans was in het donker gekleed. “Want dit is is een zwarte dag voor Hoenzadriel. We zetten drie windmolens van 220 meter hoogte in een gehucht waar een paar honderd mensen wonen. Direct langs de A2 zou een optie zijn, niet in zo’n dorpje.” Volgens de VVD-er is er amper gezocht naar alternatieven. “Lage Rooijen heeft twee plusjes, bij alle andere locaties staat niets vermeld. Daar is gewoon niet naar gekeken. Deze locatie komt naar voren als minst slechte. Maar dat is nog altijd slecht. Daarom moeten we het niet doen”, zei Hooijmans die de vergoeding die Maasdriel krijgt voor de langjarige overeenkomst een ‘schijntje’ noemde.

Mes op de keel
CDA-er Antwan van Doorn liet weten dat zijn partij niet tegen windmolens is, maar het volstrekt oneens is met deze locatie. “Bij het principeverzoek is ons het mes op de keel gezet. Een gedegen analyse ontbrak. Het is niet uit te leggen dat er windmolens komen op een locatie waar niet over is gediscussieerd. De initiatiefnemers komen met een verzoek dat we moeten accepteren, omdat anders de provincie het toch wel regelt. Nu komen de windmolens in een mooi, ongeschonden landschap.”

Huzarenstukje
De voorstanders bleken niet onder de indruk van de argumenten van VVD en CDA. Van Engelen (D66): “Er waren geen kaders. Jarenlang hebben we structureel de kop in het zand gestoken. Dan haalt het je een keer in. We leveren nu een huzarenstukje. We staan aan de zijlijn en pakken toch voordeel voor onze inwoners.”

Droevige avond
VVD en CDA probeerden via een ‘slotoffensief’ het tij te keren. Hooijmans: “Dit is een droevige avond. Hoenzadriel zit straks met die geweldige bakbeesten opgezadeld. Het doet inbreuk op het dorp.” Tevergeefs: het voorstel werd met 10-8 aangenomen.

Het Burgerwindpark levert energie aan ongeveer 10.000 huishoudens. De verwachting is dat in 2023 wordt gestart met de bouw, eind 2023 zou het windpark operationeel kunnen zijn.   

 

Tags

windmolens Hoenzadriel,Burgerwindpark Lage Rooijen