bird
zondag 28 april | 23.58 uur

Ruim 850 mensen genieten van Herdertjestocht

18-12-2023 09:02
uur
herdertjestocht 2023_herdertjestocht zaltbommel_herdertjestocht binnenstad_foto levin den boer
De deelnemers liepen volgden de lichtjes door de binnenstad en kwamen langs verschillende kersttaferelen. (foto: Levin den Boer)

ZALTBOMMEL – De eerste Herdertjestocht in Zaltbommel trok afgelopen zaterdagavond maar liefst 850 bezoekers. Zij volgden de lichtjes door de binnenstad en liepen langs taferelen van het Kerstverhaal. De tocht was georganiseerd door vier samenwerkende kerken.

Zo’n zeventig vrijwilligers waren vanaf de middag in de weer om alles op te bouwen en stonden vanaf 18:00 uur klaar om de wandelaars van de tocht welkom te heten.

Kerstmuziek
Bezoekers konden tussen 18:00 en 19:00 uur starten op de Markt voor een wandeling door de binnenstad langs de taferelen van het Kerstverhaal. Alhoewel het net voor 18:00 uur nog erg rustig was, kwam daar binnen een kwartier verandering in en zag de organisatie tot hun grote verbazing de rij groeien en groeien. De sfeer op de Markt werd er goed ingehouden door Martin Conrads en zijn orgel. De beiaardier van het Gasthuiscarillon zorgde voor prachtige kerstmuziek die tot ver in de stad te horen was.

Balletschool
Bezoekers liepen langs elf taferelen die samen het Kerstverhaal vertelden. Zo konden zij hun naam opschrijven op ‘perkamenten rollen´ die in de Waterstraat lagen, zodat Keizer Augustus wist hoeveel mensen hij in zijn koninkrijk had, kwamen zij langs Jozef en Maria met hun ezeltje op zoek naar de herberg, genoten zij van de dans die de engelen van balletschool Paulette Willemsen opvoerden in de tuin van het Stadskasteel en kwamen zij via de herders en de drie wijzen aan bij de stal waar Jozef en Maria met hun kindje Jezus verbleven. Aan het einde was er warme chocolademelk en glühwein met krentenbrood in de Sint Maartenskerk en konden de bezoekers ook daar genieten van kerstmuziek dat op het orgel gespeeld werd.

Collecte
Alhoewel de tocht gratis aangeboden kon worden dankzij gulle sponsoren, hield de organisatie wel een collecte aan het eind van de tocht voor Het Vergeten Kind. De opbrengst daarvan is 410 euro. Een ontzettend mooi bedrag waar de organisatie erg dankbaar voor is.

Volgende tocht in 2025
In totaal mocht de organisatie ruim 850 bezoekers verwelkomen en heeft jong en oud kunnen genieten van de kersttaferelen. De kerngroep van de Herdertjestocht Zaltbommel kijkt dan ook terug op een geslaagde eerste Herdertjestocht en wil een ieder die is gekomen hartelijk danken voor het meewandelen. Zij verheugen zich op de volgende Herdertjestocht die in 2025 georganiseerd zal worden.

Samenwerkende kerken
De organisatie van de eerste Zaltbommelse editie bestond uit leden van de vier samenwerkende kerken: Protestantse Gemeente Zaltbommel, R.K. Parochie Heilige Franciscus, Gereformeerde Kerk De Ontmoeting en Evangelische Gemeente Bommelerwaard. Afgelopen zomer hebben ze samen een zeer geslaagde openluchtviering georganiseerd als afsluiting van de Bommelweek.

 

Tags

herdertjestocht,herdertjestocht zaltbommel