bird
zondag 16 juni | 08.01 uur

Rowan Verheij treedt onder de lat bij GVV'63 in zijn vader's voetsporen

17-11-2023 12:17
uur
Door: Marry Bouman
131123_RowanVerheij
Rowan Verheij vangt de bal in het met 2-1 verloren duel bij GDC. Foto: Gijs van Tuijl

GAMEREN - Vorig jaar mocht keeper Rowan Verheij al aan het grote werk ruiken. Dit seizoen is de 20-jarige doelman bij derdeklasser GVV ’63 de echte nummer één want zowel Maikel van Tuijl als Rick de Koning is gestopt.

Verheij voelt zich op zijn plaats onder de lat in het team van trainer Pascal Rijkers. Hij wil meehelpen de ambities van de club uit Gameren waar te maken. “We willen bovenin meedraaien. Ik hoop dat we hoog eindigen dit jaar. In ieder geval moeten we op z’n minst zevende worden. Dan hoeven niets te vrezen”, verwijst Rowan naar de versterkte degradatie.

Tragisch
Momenteel zit GVV ’63 bij de top drie. Afgelopen zaterdag was GVV ’63 vrij. Maar de week ervoor werd het team van Rijkers thuis ‘afgedroogd’ door Dongen. Met 0-4 ging het vlaggenschip de bietenbrug op. “In mijn beleving hadden we een offday”, kijkt de GVV-doelman terug op het onverwachte verlies. “Het was niet best. Misschien hebben we Dongen een beetje onderschat. Ik beschouw het als een incident. Ik vind dat we beter zijn dan vorig seizoen. We scoren ook veel en dat was vorig jaar wel anders.”

Voor Rowan is het best bijzonder dat hij het doel van GVV ’63 1 bewaakt. Hij treedt hiermee in de voetsporen van vader Eelgo die bijna twintig jaar geleden na de training op de terugweg naar Ammerzoden op tragische wijze verongelukte. Rowan heeft gezien zijn leeftijd geen herinnering aan zijn vader die maar 29 jaar werd. “Ik was één jaar. Het was op pakjesavond, hebben ze me verteld. Hij kwam terug van de training. Omdat hij maar wegbleef, gingen mijn oom en opa hem zoeken. Ze vonden hem in de auto in een sloot. Daar is hij overleden. Ik weet dus ook niet hoe goed hij als keeper was. Er wordt wel gezegd dat ik rustiger ben dan mijn vader. Ik probeer maar het maximale uit mezelf te halen.”

Meer praten
De huidige GVV ’63-doelman - die tegenwoordig in Zuilichem woont - voelt zich in Gameren op z’n plek. “Ik ga proberen me verder te ontwikkelen. Voorlopig is GVV ’63 mijn club.” Rowan weet dat keepers schaars zijn, maar ambities om te verkassen heeft hij vooralsnog niet. “Ik zit goed bij GVV ’63 maar zeg nooit nooit. Ik ga eerst maar eens proberen bij GVV ’63 onder de lat te blijven staan.”

De koelmonteur is sterk op de lijn, zeggen insiders. “Ik ben een lijnkeeper en ik voel me ook sterk in een één-op-één-situatie. Ik moet wel beter worden in het uitkomen. En misschien moet ik ook wat meer praten in het veld”, noemt hij zijn sterke zwakke punten op. Met Eric-Jan Manders als keeperstrainer werkt hij daar hard aan. Daarnaast is Rowan ook nog assistent-trainer bij de JO-14 en keeperstrainer bij de jeugd.

Beschermen
Rowan is in Gameren inmiddels niet meer onder de lat weg te denken, terwijl hij tot zijn twaalfde in de jeugd als aanvaller speelde. “Toen ben ik de goal in gegaan. Aanvankelijk was ik klein maar ik heb een groeispurt meegemaakt en nu ben ik 1,91”, vertelt hij met een glimlach. Wat is er zo leuk aan het keeper zijn? “Je bent de laatste man. De laatste verantwoordelijke om ballen tegen te houden”, is het antwoord.

De laatste tijd is er discussie of keepers een helm moeten dragen. Voor Rowan hoeft dat niet: “Het is ook een kwestie van hoe je als keeper het doel uit komt. Je moet jezelf goed beschermen.”

Tags

GVV'63,Rowan Verheij