bird
vrijdag 24 maart | 18.02 uur

Rob Heijman wint verkiezing ‘Kunst in de Gemeente’

18-10-2021 09:01
uur
kunstingemeente-1
• Wethouder Willem Posthouwer (l) overhandigde de cheque aan Rob Heijman. (foto: gemeente Zaltbommel)

ZALTBOMMEL - Rob Heijman is de winnaar van de ‘Kunst in de Gemeente verkiezing 2021’. Heijman won met zijn inzending ‘De Kist’ een cheque van 4000 euro.

Het kunstwerk van Heijman taat symbool voor de ontsnapping en het gedachtengoed van Hugo de Groot. Het volgens de jury ‘bijzonder goed uitgedachte concept’ sluit daarmee perfect aan bij het thema van de verkiezing: Hugo de Groot.

De Buurman
Wethouder Willem Posthouwer riep Heijman, namens de jury, als winnaar uit en overhandigde hem de cheque. Dit gebeurde afgelopen vrijdag tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Brasserie de Buurman in Poederoijen. Bij deze brasserie wordt het kunstwerk ook geplaatst.

De Kist
Het kunstwerk ‘De Kist’ heeft een uiterlijk van (bak)steen. Dit, omdat Hugo de Groot in metselaarskleren ontsnapte. Daarnaast heeft het een schoorsteen met een roterende afvoer, waarmee het gedachtengoed van de Groot symbolisch wordt verspreid. Bezoekers worden door het kunstwerk en de zogeheten podkist (podcasts) aan het denken gezet en aangespoord tot reflectie. Rob maakt momenteel het kunstwerk en het wordt daarna zo snel mogelijk geplaatst. 

Hugo de Groot
Dit jaar vond de ‘Kunst in de Gemeente verkiezing 2021’ voor het eerst in Zaltbommel plaats. Voor deze kunstverkiezing werden kunstenaars uitgenodigd een kunstwerk of ontwerp in te dienen dat in het teken stond van Hugo de Groot. Verzoek daarbij was een link te leggen met zijn gedachtegoed en zijn veelbewogen leven.

Wethouder Posthouwer: ‘Door middel van deze kunstverkiezing wil de gemeente Zaltbommel laagdrempelig kunst aanbieden aan inwoners, een groter draagvlak creëren voor lokale kunstenaars en aandacht schenken aan het Hugo de Grootjaar’.

Maasdriel
In Maasdriel is de verkiezing eerder dit jaar ook gehouden. Het winnende kunstwerk ‘Wij Maasdriel’ van Bertus de Leeuw is te zien in het gemeentehuis in Kerkdriel.

Over Hugo de Groot
Op 22 maart 2021 was het precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot via een boekenkist ontsnapte aan zijn levenslange gevangenisstraf in Slot Loevestein in Poederoijen. Naast dit spectaculaire verhaal van zijn ontspanning, laat de Groot (1585 – 1645) als een van de Nederlands bekendste geleerden nog veel meer na. Zijn gedachtegoed over vrede, vrijheid en recht was in het verleden van groot belang en vandaag de dag nog steeds relevant.

 

Tags

kunst in de gemeente,rob heijman,willem posthouwer