bird
vrijdag 24 maart | 16.58 uur

Rein van Willigen doet alleen nog dingen die hij leuk vindt

16-03-2023 09:30
uur
Door: Britta Alink
rein van willigen
Rein van Willigen in zijn slaapkamer, die net als de rest van zijn huis vol staat met zijn verzameling. (archieffoto: Koen Vandenput/Bommelerwaardgids)

ZALTBOMMEL - Hij staat elke dag om 6 uur op. Even een uurtje wakker worden en daarna aan de slag. Rein van Willigen wordt deze week (donderdag 16 maart) 70 jaar, maar achter de geraniums zitten is niks voor hem. Zijn dagen zijn nog net zo gevuld als altijd. “Maar alleen met dingen die ik leuk vind.”

Aan het begin van zijn werkzame leven werkte hij kort in loondienst. Eerst bij De Gans aan de Kokskampseweg, daarna bij boekhoudkantoor P.C. van Wijk. Later op de boekenafdeling van Vroom en Dreesmann in Den Bosch, gevolgd door de lampenafdeling en de platenafdeling. Begin jaren zeventig schreef de geboren Bommelaar al af en toe brieven naar Disney en toen het nieuwe filmblad Première verscheen schreef hij daar verhalen voor.

‘Ik kan niet tegen bazen’
“Ik kan niet tegen bazen en bazen kunnen niet tegen mij”, zegt hij. “Het begon bij V&D al met het gevecht om de stropdas.” Daarna schreef hij als freelancer voor onder andere Brabants Dagblad en De Toren, maar ook voor landelijke bladen. Interviewde veel bekende Nederlanders zoals Cristina Deutekom, Marten Toonder, Coen Flinck en Cor Witschge. Maar ook Gordon en Gerard Joling, de Zangeres Zonder Naam en de Vlamingen Urbanus en Jean Claude van Damme. Ook Rijk de Gooyer, Paul van Vliet en Willeke van Ammelrooij (‘een schat’) én Roy Disney wist hij te strikken voor interviews. “Alleen Beatrix, Paul de Leeuw en Sonja Barend heb ik nooit voor elkaar gekregen.”

Binnenstad
Rein woont in een klein huis in de binnenstad van Zaltbommel. In de jaren tachtig gekocht samen met zijn vrouw en ze woonden er samen met hun drie kinderen Sasha, Tommy en Alice. Inmiddels is Rein al jaren gescheiden, maar hij woont nog in hetzelfde huis en heeft een goed contact met zijn drie kinderen. “Zelf had ik met mijn ouders een heel slechte relatie”, vertelt hij. “Mijn moeder was gek op sansevieria’s, maar ik vond het niet zo leuk als ze met pot en al door de kamer vlogen. Als een relatie niet werkt, dan vind ik dat je met een beetje respect uit elkaar moet gaan. Dat hebben mijn ex en ik wel geprobeerd en gelukkig heb ik een goed contact met de kinderen. We zien elkaar regelmatig en ik doe graag leuke dingen met mijn kleinkinderen.” Daarnaast fietst Rein een groot deel van het jaar op zijn racefiets door de hele Bommelerwaard en verder.

Hallo Hier Bommel
Sinds 2020 werkt hij aan zijn nieuwe boek ‘Hallo Hier Bommel’. De Bommelerwaardgids heeft vanaf het begin in vrijwel elke editie van de krant een verkorte versie van de verhalen geplaatst. “Ik dacht ongeveer vijftig interviews te doen”, zegt Rein. “Maar het zijn er nu al bijna honderdvijftig. De mensen die ik spreek hoeven niet perse echte Bommelaren te zijn. Het is de kunst om steeds een ander onderwerp te hebben. Ik heb een postbode geïnterviewd, verschillende kunstenaars, iemand die bekend is van toneel, een fotografe. Maar ook mijn eigen zoon, die beheerder is van het museum en mijn dochter, die werkt bij Buurtzorg. Ik vind het belangrijk dat mijn verhalen zo laagdrempelig mogelijk zijn, zodat iedereen ze makkelijk kan lezen en begrijpen.” 

Schrijven op telefoon
Rein kruipt voor het uitwerken van de gesprekken niet achter zijn laptop. “Waar zou ik een computer kwijt moeten?”, zegt hij, terwijl hij om zich heen kijkt in zijn overvolle woonkamer. Vanaf de voordeur tot aan de keuken, zijn slaapkamer en de zolder staat het vol met Disney-figuren, knuffelbeesten, schilderijen en meer. Stapels boeken en kasten vol dvd's. "Ik lees elke avond en kijk graag naar een film." Ruimte voor een computer is er niet, heeft hij ook niet nodig, hij schrijft zijn teksten op zijn mobiele telefoon. “Daar maak ik ook de foto’s mee”, laat hij zien. “Een goede foto bij het verhaal vind ik belangrijk. Dat gaat heel goed met deze telefoon.”

Leeftijd
Zijn enorme Disney-verzameling roept nog wel eens vragen op. Zo stond SBS6 bij hem voor de deur en stelde de verslaggever Rein de vraag 'Is het niet een beetje gek dat een man van uw leeftijd Disney-figuurtjes verzamelt?'. "'Weet je wat pas gek is', zei ik tegen hem. 'Dat jullie met een cameraploeg bij mij op de stoep staan'", zegt Rein. Hij krijgt ook wel eens de vraag of hij de grootste Disney-verzamelaar van Nederland is. Zijn standaard antwoord: "Geen idee, ik ben 1.92 meter lang, misschien zijn er wel grotere."

Uitvaart
In veel van de verhalen in ‘Hallo Hier Bommel’ komt de dood ter sprake. “Veel mensen die ik interview zijn op een bepaalde leeftijd”, legt hij uit. “Dan lopen ze vaak leeg, soms zelfs met tranen. Mijn eigen uitvaart? Laat ze de hele Disneyfilm ‘Fantasia’ maar draaien. En na afloop koffie met tompouce natuurlijk. Begraven, cremeren of beschikbaar stellen aan de wetenschap. Voor mijn part doen ze het alle drie. Ik heb mijn kinderen alleen gevraagd om na mijn dood de Disney-verzameling bij elkaar te houden. Er is vast wel een museum dat het wil hebben. En ik heb tegen ze gezegd: ‘Maak in godsnaam geen ruzie met elkaar’.”

Britta Alink

 

Tags

rein van willigen