bird
zondag 28 april | 21.14 uur

Raad wil zoveel mogelijk Bommelse bewoners in flexwoningen

27-12-2023 15:33
uur
Door: Britta Alink
flexwoningen_flexwonen_jo coenen architects
De toekomstige flexwoningen aan De Tol zijn ontworpen door Jo Coenen Architects & Urbanists.

ZALTBOMMEL – De gemeenteraad van Zaltbommel wil het liefst dat alle 139 flexwoningen, die gebouwd gaan worden op De Tol, naar Zaltbommelse woningzoekenden gaan. Maar dat mag niet zomaar.

Als een gemeente alleen de ‘eigen’ inwoners wil toelaten tot bepaalde woningen, dan moet er een huisvestingsverordening komen waarin de regels duidelijk staan vermeld. Bovendien mag een gemeente mensen van buiten de gemeente niet allemaal uitsluiten voor een woning.

Volgend jaar al bouwen
Volgens wethouder Gijs van Leeuwen duurt het best lang om een huisvestingsverordening op te stellen en die tijd is er volgens hem niet. “We hopen volgend jaar de flexwoningen al te kunnen bouwen en toe te wijzen”, zegt hij.

PvdA-fractievoorzitter Henk Plessius wilde het college via een motie opdragen om ervoor te zorgen dat minstens de helft van de nieuwe huurwoningen op de Tol wordt toegewezen aan lokale woningzoekenden. “Niemand is tegen die oproep”, aldus Van Leeuwen. “Natuurlijk willen we allemaal vooral woningen realiseren voor onze eigen inwoners.”
Maar in Zaltbommel gaan de meeste huizen volgens de wethouder al naar woningzoekenden van de Bommelerwaard: “In 2022 ging 75 procent van de koopwoningen en ook 75 procent van de huurwoningen naar mensen uit de Bommelerwaard/Zaltbommel.”

Sociale huurwoningen
Op het terrein tussen het ESSO tankstation en de A2 komen in totaal 61 sociale huurwoningen van BazaltWonen en 78 middenhuurwoningen van RaboSmartBuilds. Volgens Hein de Kort van het CDA zullen vooral die middenhuurwoningen heel gewild zijn door mensen uit het hele land. “Het is een toplocatie, langs de A2, tussen Utrecht en Eindhoven in”, zegt hij.

Lokaal promoten
Wethouder Van Leeuwen beloofde de gemeenteraad dat hij met BazaltWonen en RaboSmartBuilds in gesprek gaat om ze te vragen de woningen niet meteen landelijk te promoten, maar in eerste instantie alleen lokaal.

Zoveel mogelijk
De motie van de PvdA werd in afgezwakte vorm door de gemeenteraad aangenomen. In de tekst staat nu niet dat 'vijftig procent van de 139 flexwoningen naar Bommelaren moet gaan', maar dat ‘de gemeente alle mogelijkheden moet gebruiken om zoveel mogelijk woningen toe te wijzen aan lokale woningzoekenden.'

Tags

flexwoningen,de tol