bird
zondag 28 april | 16.08 uur

Raad vindt integriteitsonderzoek naar burgemeester niet nodig

08-02-2024 09:28
uur
Door: Britta Alink
pieter van maaren_woning waterstraat_waterstraat 44_integriteit van maaren_integriteit burgemeester
De burgemeester had een vergunning voor het plaatsen van 'achterzetramen', maar liet compleet nieuwe kozijnen plaatsen met dubbel glas. (foto: Bommelerwaardgids)

ZALTBOMMEL - De gemeenteraad gaat geen integriteitsonderzoek laten doen naar de vergunningsprocedure rond de woning van de burgemeester. Wat de overwegingen voor die beslissing van de gemeenteraad zijn, is niet bekend: de vergadering over dit onderwerp vond woensdagavond achter gesloten deuren plaats.

Aanleiding voor de besloten raadsvergadering was een publicatie in het Brabants Dagblad over de renovatie van de woning van burgemeester Pieter van Maaren. De burgemeester kreeg in 2020 een vergunning om 'achterzetramen' te plaatsen aan de binnenkant van de kozijnen van zijn monumentale pand aan de Waterstraat.

In plaats daarvan liet hij volledig nieuwe kozijnen plaatsen, voorzien van dubbel glas. De oude kozijnen met het glas verdwenen in de container. Op 31 augustus 2023 zag een toezichthouder van de Omgevingsdienst dat er nieuwe kozijnen in de woning zaten en werd de bal aan het rollen gebracht. De burgemeester heeft vervolgens een aanvraag om legalisatie ingediend, die in januari van dit jaar door de monumentencommissie is behandeld.

Beveiliging
Een andere kwestie waarover woensdagavond in het geheim gesproken is, gaat over de beveiliging van de woning van de burgemeester. In 2020 heeft het college van burgemeester en wethouders 40.000 euro beschikbaar gesteld om het huis aan de Waterstraat te beveiligen. Een jaar later heeft het Rijk een maximum bedrag vastgesteld dat overheden mogen uitgeven aan de beveiliging van de woning van ‘politieke ambtsdragers’ zoals de burgemeester. Dat bedrag is 2400 euro.

Inmiddels is dat maximale bedrag door het ministerie weer losgelaten. “De vergoeding van de kosten is nu weer gebaseerd op onafhankelijk advies om de woning te beveiligen”, schrijft locoburgemeester Karima Bouchtaoui in een brief aan de gemeenteraad. “Het college komt dan ook tot de conclusie dat de destijds gemaakte kosten voor de beveiliging van de woning van de burgemeester rechtmatig zijn en dit dossier hiermee definitief is afgewikkeld.”

Verklaring aan de pers
De gemeenteraad kwam woensdagavond met spoed bij elkaar in de besloten raadsvergadering. Na afloop werd een korte verklaring aan de pers gegeven met deze tekst:

De gemeenteraad heeft besloten geen integriteitsonderzoek in te stellen naar de vergunningsprocedure woning burgemeester.

De gemeenteraad heeft met de burgemeester afgesproken dat hij de raad actief zal blijven informeren over de vergunningsprocedure.

De burgemeester heeft aan de raad toegezegd dat hij er alles aan zal doen om een positief advies van de monumentencommissie en de ODR te krijgen.

Melding aan provincie
De uitkomst van de gemeenteraad betekent niet dat de kwestie nu de wereld uit is. Deze is namelijk gemeld bij de Commissaris van de Koning door de voorzitter van de subcommissie monumenten van de Adviescommissie Fysieke Leefomgeving Zaltbommel-Maasdriel. "De heer van Maaren heeft willens en wetens de aan hem verleende vergunning overtreden en daarmee de wet", schrijft voorzitter Jan Vellekoop in een brief aan de provincie.

Excuses
Burgemeester Pieter van Maaren heeft dinsdagavond in een brief al zijn excuses aangeboden.

Tags

woning burgemeester