bird
maandag 29 april | 02.20 uur

Politiek Zaltbommel blij met plan flexwoningen

04-12-2023 16:29
uur
Door: Britta Alink
flexwoningen_flexwonen_jo coenen architects
Het ontwerp van Jo Coenen Architects & Urbanists.

ZALTBOMMEL – Politiek Zaltbommel is blij met het plan om 139 huurwoningen te bouwen op de Tol, een stuk grond tussen de A2 en de Steenweg richting Bruchem in.

Het onderwerp stond donderdag op de agenda van de carrousel. Dát de woningen er komen staat vast, maar het college moest nog wel toestemming krijgen voor de financiële constructie. Het ziet er naar uit dat de gemeente in eerste instantie verlies lijdt op de exploitatie van dit plan.

35 jaar
De grond wordt niet verkocht aan woningcorporatie Bazalt Wonen, maar komt in erfpacht en daardoor is het over een periode van 35 jaar wel financieel haalbaar voor de gemeente. “We willen de grond in eigen bezit houden”, aldus wethouder Van Leeuwen. “Het doel is dat de woningen na 35 jaar weer weg zijn.” Dan kan de gemeente er dus weer iets anders mee doen.

Lint van kantoren
In de huidige plannen staat één kantoor ingetekend. “Waarom maar één?”, wilde Frits van der Schans van GroenLinks weten. “Waarom niet een lint van kantoren, net zoals aan de Hogeweg. Die zijn toen gebouwd om het geluid tegen te houden voor de huizen in de Waluwe, dat zou hier ook passend kunnen zijn.” Ook Hein de Kort van het CDA vroeg de wethouder naar ruimte voor meer kantoren. “Daar kun je het verlies op de exploitatie mee drukken.”

Verkeerslawaai
Wethouder Gijs van Leeuwen wilde het niet over de kantoren hebben, ook niet over het ene kantoor dat al ingetekend staat en dat bedoeld is voor Bazalt Wonen. “Dat valt feitelijk buiten dit plan”, zei hij. “Ik wil me nu concentreren op de flexwoningen. De gemeenteraad kan later een besluit nemen over de bouw van kantoren.” Hij benadrukte dat er in de tekeningen rekening aandacht is besteed aan het verkeerslawaai van de A2 en de N322.

Via Woongaard
In totaal gaat Bazalt Wonen er 61 sociale huurwoningen bouwen, Rabo SmartBuilds gaat de 78 middenhuurwoningen bouwen. “Die zijn bedoeld voor reguliere woningzoekenden, die via Woongaard een huis zoeken”, aldus wethouder Van Leeuwen in antwoord op vragen van onder andere SP en PvdA. “Het zou heel mooi zijn als alleen inwoners van de gemeente Zaltbommel kans zouden maken op deze woningen. Maar dat is helaas niet zo. We hebben nu eenmaal vrije vestiging.”

Floriade
Het plan bestaat uit vier blokken, gestapelde bouw van drie of vier bouwlagen met voor elk blok een binnentuin. Het ontwerp van Jo Coenen Architects & Urbanists  is afgeleid van het Natural Pavilion van Circlewood op de Floriade van 2022.

Britta Alink

Het ontwerp van Jo Coenen Architects zou er zo uit kunnen zien.

 

Tags

flexwoningen zaltbommel,flexwoningen de tol