bird
donderdag 02 mei | 07.15 uur

Nog geen besluit over MFA Brakel, Poorterij en Sint-Maartenskerk

05-04-2024 15:29
uur
Door: Britta Alink
sint-maartenskerk-10
De gemeente Zaltbommel neemt de Sint-Maartenskerk over, maar nog niet bekend is hoe en wanneer. (archief: Bommelerwaardgids)

ZALTBOMMEL - De inwoners van Brakel moeten geduld hebben, nadat ze al jaren heel veel geduld hebben gehad. Ook het geduld van de gebruikers van De Poorterij en van de leden van de Protestantse Gemeente Zaltbommel wordt nog langer op de proef gesteld. De gemeente Zaltbommel heeft namelijk wel geld gereserveerd voor drie grote plannen, maar de uitvoering ligt een stuk ingewikkelder dan het een aantal jaren geleden leek.

Twee weken geleden werd bekend dat het de gemeente niet is gelukt om grond aan te kopen voor de bouw van een MFA in Brakel voor de twee scholen en de voetbalclub. Wethouder Kees Zondag liet donderdagavond tijdens de carrouselvergadering weten dat hij nog steeds in gesprek is met de eigenaar van de grond. "We proberen het tóch nog voor elkaar te krijgen", zegt hij. "Ik hoop dat we binnen drie maanden een oplossing hebben, maar het kan ook langer duren."

Grote teleurstelling
Als het uiteindelijk toch niet lukt, dan blaast het college het MFA helemaal af, omdat er in Brakel volgens Kees Zondag domweg geen andere geschikte locaties te vinden zijn. De scholen krijgen in dat geval voorrang, omdat die gebouwen allebei nodig aan vervanging toe zijn. "De scholen moeten voor de zomervakantie duidelijkheid krijgen, dat begrijpen wij", aldus voorzitter Lars Pijlman van voetbalvereniging BZC'14. "Maar ook wij hebben behoefte aan duidelijkheid. Het is een grote teleurstelling als het MFA niet doorgaat."

Exploitatie Sint-Maartenskerk
De politiek sprak donderdagavond ook over het cultuurcluster, oftewel de nieuwe Poorterij en over de toekomst van de Sint-Maartenskerk. Bij de eerste plannen voor het cultuurcluster was het de bedoeling dat De Poorterij de exploitatie van de Sint-Maartenskerk op zich zou nemen. Het zou betekenen dat er naast de kerkelijke activiteiten meer culturele activiteiten zouden komen in de kerk, zoals exposities en concerten. Maar inmiddels blijkt de relatie tussen de PGZ en Stichting Sint Maarten aan de ene kant en de nieuwe stichting Cultuurcluster aan de andere kant verstoord. De Stichting Sint Maarten blijft de exploitatie van het kerkgebouw dan ook zelf voor haar rekening nemen.

Toekomst
De gemeente Zaltbommel is eigenaar van de kerktoren. Maar de rest van het gebouw, het schip, is eigendom van de protestantse gemeente (PGZ). Wethouder Zondag en de PGZ zijn al jaren in gesprek over de overdracht van het gebouw aan de gemeente. "Wij willen het gebouw graag overnemen", aldus Zondag. "Met de daarbij behorende verplichtingen voor onder andere onderhoud en restauratie. Maar dat moet wel heel zorgvuldig gebeuren, in het belang van de toekomst en in het belang van de portemonnee van de inwoners van de gemeente Zaltbommel. We willen niet dat het een molensteen wordt."

Onduidelijkheid
De overnamegesprekken rond de Sint-Maartenskerk verlopen niet zo soepel. Volgens voorzitter Rudy Klunder van de protestantse gemeente komt dat doordat er niet veel terecht komt van eerder gemaakte afspraken met de gemeente Zaltbommel. "Wij willen een levendige kerkelijke gemeente zijn", zei hij donderdagavond in de carrouselvergadering. "Met genoeg ruimte voor de jeugd, voor ouderen, voor de bezoekers aan de kerk. In het nieuwe raadsvoorstel zien we dat een deel van het verbouwingsbudget naar het theater gaat. Dat maakt voor ons het maken van plannen buitengewoon lastig. We zijn keer op keer teleurgesteld en nu ontstaat er ook onduidelijkheid over de financiën. We hebben niet het idee dat de gemeente met ons meedenkt."

Gebouw De Poorterij
Ondertussen is het gebouw van De Poorterij zo goed als afgeschreven. De medewerkers worden bijna dagelijks geconfronteerd met lekkages of kortsluiting. "Verwarming en luchtbeheersing zijn alleen handmatig te bedienen en als ze aan staan moet je steeds controleren of ze het nog doen", aldus directeur Ivo van Harmelen van de Poorterij. "Als we de verwarming niet op tijd uit zetten, loopt de temperatuur in de foyer en zaal spontaan op tot tropische temperaturen."

Nieuw cultureel centrum
Een plan voor een nieuw cultureel centrum met een theaterzaal en ruimte voor culturele en sociale activiteiten ligt al klaar. Dat gebouw staat gepland in de Waluwe, in de buurt van de scholen en het zwembad. De gemeenteraad heeft al geld voor de bouw gereserveerd, al is het wel de vraag of het voor dat bedrag nog kan, omdat de bouwkosten de afgelopen twee jaar flink gestegen zijn. De medewerkers van De Poorterij kunnen overigens wel weer opgelucht ademhalen: de politiek stelt 150.000 euro beschikbaar om de meest noodzakelijke klussen in het huidige pand aan te pakken.

Gemeenteraad
Het is nog niet zeker of het raadsvoorstel in de eerstvolgende gemeenteraad op de agenda komt. De fracties van BVNL, SP, D66, GroenLinks, CDA en ChristenUnie vinden dat er nog te veel onduidelijkheden zijn om in de gemeenteraad een beslissing te nemen over het voorstel rond MFA en cultuurcluster. De fracties SGP, VVD, PvdA en ZVV willen wél dat het onderwerp besproken wordt.

Britta Alink

Tags

mfa brakel,poorterij,sint-maartenskerk