bird
zaterdag 27 april | 05.57 uur

Nieuw boek over Maarten van Rossem

18-09-2020 10:35
uur
vanrossem-2
• De cover van het boek.

ZALTBOMMEL – Marjan Witteveen presenteert begin oktober in Stadskasteel Zaltbommel haar nieuwe boek ‘Maarten van Rossem, Krijgsheer en bouwer, Gelre 1500-1555’.

Ze overhandigt het eerste exemplaar aan burgemeester Pieter van Maaren van Zaltbommel.

Monumentenzorg
Drs. Marjan Witteveen-Jansen (1942) woont in Zaltbommel en deed als zelfstandige ervaring op in het onderwijs en in de plaatselijke monumentenzorg.

Publicaties
Ze was verbonden aan musea en werkte mee aan verschillende historische en kunsthistorische publicaties over de Bommelerwaard.

Wapenfeiten
Veldheer Maarten van Rosseum in de geschiedenis ingegaan als de Gelderse krijger met vele wapenfeiten. Zijn veldtochten zijn uitvoerig beschreven in algemene geschiedenissen van Nederland, maar vooral vanuit Hollands of Brabants perspectief.

Meedogenloos
Door het ontbreken van bronnen over de persoon zelf, kon zo een beeld ontstaan van een meedogenloze maarschalk, die roofde, plunderde en met harde hand de onafhankelijkheid van het hertogdom Gelre verdedigde.

Bijstelling
Maar Van Rossem was veel meer dan de geroemde of gevreesde legeraanvoerder, die de geschiedenis is ingegaan als de Gelderse Attila. Dat overgeleverde beeld verdient bijstelling. Hij had veel aanzien onder zijn collega's, de invloedrijke leden van de hoge adel. 

Fraaie huizen
Bovendien was hij een bouwheer en wendde hij zijn macht en rijkdom aan om zijn bezit uit te breiden en fraaie huizen te bouwen. Gelderland kan zich nog steeds beroemen op zeldzame monumenten uit de vroege renaissance, die hij tot stand heeft gebracht.

Politiek
Op basis van de schaarse bronnen en deelstudies reconstrueert Marjan Witteveen het leven van de Zaltbommelse leger aanvoerder. Ze keert in het boek terug naar de bekende wapenfeiten, maar plaatst die ook naat zijn politieke loopbaan en bovenal zijn grote betekenis voor de bouwkunst in Gelderland.

Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Walburg Pers, telt 296 pagina’s en kost 24,99 euro.

Het ISBN-nummer is: 9789462494732

Tags

maarten van rossem,marjan witteveen