bird
zaterdag 18 mei | 02.25 uur

Mogelijk carnaval in buurt van hospice: 'We verwachten niet veel geluidsoverlast'

05-09-2023 10:32
uur
Door: Martin van Hemert
010923_Beersteeg
Het parkeerterrein aan de Beersteeg. Onzichtbaar achter de bomen het hospice. Foto: Bommelerwaardgids

ZALTBOMMEL - Als het aan carnavalsvereniging de Wallepikkers ligt wordt het Mispelgatse carnaval volgend jaar gehouden op het parkeerterrein aan de Beersteeg. Een locatie die vanwege het nabijgelegen hospice De Samaritaan flink de tongen losmaakt. 'Als je feitelijk meet is het best een eind van elkaar vandaan.'

Jarenlang De Poorterij, in coronatijd de binnenstad en meest recentelijk het Schootsveld langs de Gisbert Schairtweg. De afgelopen jaren zwierf de organisatie van het carnaval door heel Mispelgat (Zaltbommel) heen, op zoek naar een geschikte locatie. En hoewel de afgelopen editie op het Schootsveld voor de organisatie naar tevredenheid verliep, zit een tweede keer carnaval bij de Gisbert Schairtweg er niet in.

Het Schootsveld is namelijk nodig voor klimaatadaptatie, onder andere voor de afvoer en berging van hemelwater. Daarmee begint de zoektocht naar een plaats voor carnaval 2024. Tijdens een raadsvergadering eind mei meldt de gemeente Zaltbommel 'druk zoekende' te zijn naar een goede evenementenlocatie. "Maar dat is een heel proces dat te maken heeft met veiligheid en bestemmingsplanprocedures. Er komt zeker een locatie waar de carnavalsvereniging mee aan de slag kan", aldus burgemeester Pieter van Maaren.

Kroegen
Er komen uiteindelijk twee locaties uit de koker; een locatie tussen de A2 en het spoor én het parkeerterrein aan de Beersteeg. De keuze tussen die twee is voor De Wallepikkers - dat carnaval in Mispelgat organiseert - snel gemaakt, stelt voorzitter Martijn Merks: "De locatie tussen de A2 en het spoor was voor ons niet geschikt vanwege de veiligheid en de afstand tot de binnenstad. Het terrein aan de Beersteeg ligt een stuk dichter bij de binnenstad; je loopt de Gamerschestraat in en je bent bij de kroegen. We vonden het alleen niet de meest ideale plek omdat het hospice daar recentelijk is geopend, maar als je feitelijk meet is het best een eind van elkaar vandaan."

Volgens Merks is de afstand van het parkeerterrein aan de Beersteeg tot hospice De Samaritaan zo'n 240 meter. Toen het carnaval in vorige jaren nog bij De Poorterij en op het Schootsveld werd georganiseerd, zat BrabantZorg-locatie De Wielewaal in de nabije omgeving. "Sterker nog; de afstand tussen De Poorterij en de Wielewaal is 165 meter en tussen het Schootsveld en de Wielewaal is het 180 meter. We hebben daarom nu ingeschat dat binnen in het hospice niks van het carnaval te horen gaat zijn, mochten we inderdaad op de Beersteeg terecht kunnen", aldus Merks, die over de plannen reeds contact heeft gehad met het hospice.

Zorgen
In een eerste reactie liet het bestuur daarop weten dat er qua geluidsoverlast geen ernstige hinder wordt verwacht. "De afstand van het hospice tot de andere kant van het parkeerterrein is dermate groot dat ik me niet kan voorstellen dat we daar ongelooflijk veel last van gaan hebben. Maar", blijft bestuursvoorzitter Ronald Groen voorzichtig, "hoe het er precies uit gaat zien weten we nog niet. We begrijpen ook dat er mensen zijn die het ontzettend belangrijk vinden om carnaval te vieren, maar we hebben nog wel wat zorgen."

Eén daarvan is het parkeren. "Het is immers niet zo dat het parkeerterrein normaal gesproken leeg staat, dus die auto's moeten ergens worden geparkeerd. Bij ons hospice is een 'overloop-parkeerterrein' en als dat ingezet wordt als gewoon parkeerterrein krijgen we bij het hospice extra verkeer. En daar zitten we niet op te wachten."

Respect
Behalve mogelijke geluids- en verkeersoverlast, speelt ook de gevoelskwestie mee, zo blijkt uit felle reacties op social media. Dat begrijpt Merks volledig: "We willen absoluut niet dat we van overlast zijn voor mensen die in hun laatste levensfase zitten. Leven en dood horen bij elkaar, dan moet je ook respect hebben om daar gehoor aan te geven, bijvoorbeeld wanneer er in het hospice iemand komt te overlijden. Is er op zaterdagmiddag een uitvaart, dan leggen we de muziek stil, zodat de uitvaart geen last van ons heeft."
Binnenkort organiseert De Wallepikkers een informatieavond over carnaval 2024. Waar en wanneer deze avond precies gaat plaatsvinden wordt op een later moment gecommuniceerd.

Wat Merks betreft zouden de Wallepikkers het meest gebaat zijn bij een structurele evenementenlocatie. "Het is onze wens dat we met de gemeente samen kunnen kijken of het parkeerterrein aan de Beersteeg de faciliteiten kan krijgen om als structurele evenementenlocatie te dienen. Iedereen heeft daar belang bij en wij willen daar dan ook graag in meedenken."

Tags

carnaval,Mispelgat,Hospice De Samaritaan