bird
zondag 19 mei | 06.08 uur

Leven over de Grens (slot): Yvonne en Rick in Normandië

23-08-2023 07:30
uur
Door: Dominik Morawiak
familie van den oord_leven over de grens
Het gezin Van den Oord, van links naar rechts: Nino, Yrsa, Yvonne, Rick, Lou en zittend Fay.

 

AMMERZODEN - Yvonne en Rick van den Oord vertrokken bijna twintig jaar geleden vanuit Ammerzoden naar het Franse Normandië. Daar runnen ze een boerderij en genieten ze van het bourgondische leven samen met hun vier kinderen.

In de zomerserie Leven over de grens maken we elke week kennis met oud-inwoners van de Bommelerwaard die besloten hebben een leven in het buitenland op te bouwen. Waarom zijn ze vertrokken en hoe bevalt het wonen in een ander land? Wat maakt het leven over de grens beter en waar lopen ze tegenaan? En komen ze ooit nog terug naar de Bommelerwaard? In het laatste deel ontmoeten we Yvonne en Rick van den Oord die bijna twintig jaar geleden vanuit Ammerzoden naar de Franse Normandië zijn verhuisd waar ze een boerderij runnen.

“Rick is van huis uit een boer in hart en nieren”, vertelt Yvonne. “Nadat we getrouwd waren ging ik hem helpen op de boerderij in Ammerzoden. Daar had hij een geitenbedrijf.” Door de wetgeving zouden Rick en Yvonne meer dan duizend geiten moeten melken om destijds een bedrijf te runnen. “Dat vonden we veel te groot, het was niet ons doel.” Het echtpaar besloot naar Frankrijk te emigreren waar Ricks broer al woonde en waar de regels voor boeren makkelijker zijn. “Rick wilde richting het zuiden, ik wilde op rijafstand van Nederland blijven zodat je binnen een paar uur bij de familie bent.” Rick en Yvonne vestigen zich uiteindelijk samen met hun vier kinderen Nino, Yrsa, Lou en Fay in het dorpje Bonnebosq, in departement Calvados, zo’n tweehonderd kilometer ten oosten van Parijs en op zes uur rijden vanuit Nederland.

(tekst gaat verder onder deze luchtfoto van de boerderij, het huis en de vakantiehuisjes)

120 melkkoeien
Sinds eind 2005 zijn ze trotse eigenaars van de boerderij Le Lieu Thomain. Het bedrijf bestaat uit 124 hectare grond waarop ongeveer 120 melkkoeien kunnen grazen en waar maïs, tarwe, koolzaad en gerst geteeld worden. Het begin van de Franse avontuur ging niet zonder slag of stoot. “We wilden de boerderij overnemen, maar dat ging op de Franse stijl. Het zou een half jaar duren voordat alles rond was, maar met de Franse mentaliteit heeft het anderhalf jaar geduurd. We hebben toen in de caravan gewoond met drie kleine kinderen. Maar toen we in het huis zijn gekomen, hadden we meteen ons plekje.” Het gezin woont in een toeristische streek waar altijd iets te beleven valt. “Iedereen wilde langskomen dus toen hebben we gedacht: misschien kunnen we de caravan verhuren. Dat beviel zo goed dat we op het idee kwamen om huisjes te gaan verhuren.”

Vakantiehuisjes
Yvonne en Rick hebben oude stalletjes omgebouwd tot drie vakantiehuisjes (gîtes). Yvonne: “Daar haal ik heel veel plezier uit. Mensen komen hier op vakantie dus ze hebben altijd goede zin. Toen onze kinderen nog klein waren hadden ze altijd andere kinderen om mee te spelen. Veel gasten komen ieder jaar weer terug waardoor we een goede band hebben en gezellige avondjes.”

Minder gejaagd
Het leven in Frankrijk kent zijn voor- en nadelen. “Het gaat hier allemaal iets minder gejaagd. Als je wacht op een loodgieter of een elektricien dan kun je lang wachten. Mensen nemen de tijd om een bakje koffie te drinken en ze zijn minder direct. Ze praten eerst een half uur over het weer en dan pas zeggen ze wat er is.” Het gezin kon makkelijk integreren in de omgeving waar ze wonen. “Daar hebben we nooit moeite mee gehad. Ik denk dat het ook komt door onze kinderen. Ze zaten op school en je had bijna in iedere klas een kind zitten. We waren toch die buitenlanders die kwamen boeren, vanaf dag een hebben we goedendag tegen iedereen gezegd.”

Veelzijdig
Bonnebosq kent slechts 750 inwoners. “Het is een klein, kneuterig dorpje met een bakkertje en kruideniertje. De omgeving is heel veelzijdig en dat is zo leuk. Je hebt stranden, mooie stadjes, kastelen, paardenrenbanen. Er valt altijd iets te beleven en daar pikken we de vruchten van mee met de huisjes.” Ondanks dat het gezin op een halve dag rijden van Nederland woont, kunnen ze er niet altijd naartoe om familie te zien of feestjes van vrienden te bezoeken. “Dat zijn dingen die je op dat moment mist. Je kunt er in blijven hangen of je erbij neerleggen.”

Franse specialiteiten
Rick en Yvonne zijn ondertussen gewend geraakt aan de bourgondische levensstijl en genieten van de Franse specialiteiten. “Als we naar Nederland rijden, komen we toch terug pindakaas en hagelslag. We pakken de Franse goede dingen, maar af en toe is de Nederlandse boterham met Goudse kaas heel lekker. Dat zijn dingen van vroeger die je lekker vond.”

Dromen
Het echtpaar kijkt met een voldaan gevoel op hun emigratie naar Frankrijk. “We hebben de eerste vijftien jaar knetterhard gewerkt om dit opgebouwd te krijgen. Sinds een paar jaar zijn we op een punt dat alles op een plek begint te vallen. Nu denken we: we leven ook nog en er is meer dan werken. Misschien is dat ook de leeftijd dat je dat beseft.” Het gezin heeft nog veel dromen en plannen voor de toekomst. Maar of Rick en Yvonne terugkomen naar Ammerzoden? “In het begin wilde ik het wel, maar nu denk ik: wat gaan onze kinderen doen? Als onze kinderen hier blijven, dan ga ik niet terug naar Nederland. We laten het helemaal open.”

 

 

Tags

leven over de grens,yvonne van den oord,rick van den oord