bird
zondag 05 mei | 21.28 uur

Kosten zeer onrustige jaarwisseling in Maasdriel bedragen 85.000 euro

28-02-2024 15:23
uur
jaarwisseling 2023_oud en nieuw_Ongeregeldheden Hedel 13
Foto: Bart Meesters

MAASDRIEL – De voorzorgsmaatregelen in aanloop naar de afgelopen jaarwisseling en de jaarwisseling zelf, heeft de gemeente Maasdriel 85.000 euro gekost. Opvallend genoeg was de inhuur van extra ambtelijke capaciteit twee keer duurder dan de aangerichte schade.

Dat blijkt uit een brief die burgemeester Jaco Geurts woensdag aan de gemeenteraad heeft verstuurd. De grootste kostenpost (35.000 euro) was de inhuur van extra ambtelijke capaciteit. Daarna komt de openbare orde en veiligheid (15.290 euro) en de daadwerkelijk aangerichte schade (15.781 euro). De communicatie (6286 euro), Halt-lessen (2430 euro) en de leges (164 euro) waren de kleinste kostenposten.

Geweld
Vanuit Hedel en omgeving kwam de voorbije periode kritiek op de timing van de inzet van de Mobiele Eenheid (ME). Burgemeester Geurts zou te laat gehandeld hebben. Hij legt zijn eigen handelen uit in de brief aan de raad: “Een lange periode leek de inzet van de opgeschaalde basispolitiezorg van de politie afdoende. Echter, vlak na de jaarwisseling werden de hulpdiensten in toenemende mate geconfronteerd met een steeds groter wordende golf van excessief geweld.”

“Zowel de reguliere politiediensten als de brandweer werden belaagd met zwaar illegaal vuurwerk en explosieven. Zij hebben zich omwille van hun eigen veiligheid kortstondig moeten terugtrekken. Daarop is op mijn aangeven omstreeks 00.50 uur besloten op te schalen naar een inzet van de Mobiele Eenheid in Hedel.”

Gewond
“Tussen een besluit tot inzet van de Mobiele Eenheid en een daadwerkelijke operationele inzet zit altijd tijd. De Mobiele Eenheid moet zich namelijk verplaatsen, groeperen en de tactische inzet bepalen”, aldus Geurts, die om 02:08 uur besloot een noodbevel af te kondigen. Daarbij verleende hij toestemming tot het inzetten van traangas.

In de brief wordt verder uitgelegd wat de gemeente Maasdriel heeft gedaan om ongeregeldheden te voorkomen, maar die maatregelen blijken slechts mondjesmaat effect te hebben gehad, getuigen de brand bij één van de flats aan de Ipperakkeren in Kerkdriel en de hulpverleners die aldaar en in Hedel zijn belaagd met zwaar vuurwerk.

Ziek thuis
Er raakten negen hulpverleners – onder wie ME’ers – gewond. Op dit moment zitten nog twee politie-agenten ziek thuis wegens de gebeurtenissen tijdens de jaarwisseling in Hedel.

Inmiddels zijn er twee verdachten aangehouden voor de ongeregeldheden in de gemeente Maasdriel. Het gaat om een 22-jarige man uit de gemeente Maasdriel en een 29-jarige man uit Ermelo.

Investeren
Eén van de verbeterpunten die Geurts noemt voor de jaarwisseling van dit jaar, is het maken van een integraal draaiboek. “Op basis van de besprekingen in de werkgroep was er per organisatie een draaiboek opgesteld. Deze draaiboeken waren onderling verbonden, maar het is wenselijk om te komen tot één draaiboek voor alle organisaties. Mijn wens hierin is om aankomend jaar nog eerder te investeren op ‘zachte’ signalen van diverse partijen, inwoners en ondernemers.”

Hij vervolgt: “Afgelopen jaar werden jongvolwassenen veelal pas aangesproken indien er harde indicaties waren. Dit kan voortaan eerder, waardoor wij deze jongeren direct uit de anonimiteit halen. Hiermee wens ik aankomend jaar nog vaker het signaal af te geven: ‘je bent in beeld’.”

Tags

ongeregeldheden Maasdriel,jaarwisseling

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie