bird
zaterdag 27 april | 00.36 uur

Kees Metz schrijft boek over zijn politieke leven

26-09-2022 08:02
uur
Door: Britta Alink
keesmetz2
Met zijn boek 'Voorzitter!' geeft Kees Metz een bijzonder kijkje in de lokale politiek. (Foto: Joost Broeksteeg)

ZALTBOMMEL - Al sinds de jaren zestig houdt Kees Metz (1948) een dagboek bij. Over zijn dagelijks leven, zijn privéleven, zijn werk én over zijn politieke leven. De fragmenten over zijn ervaringen in de lokale politiek, voor het grootste deel in Zaltbommel, zijn nu gebundeld in het boek 'Voorzitter!'.

Toen Kees een paar jaar geleden besloot te stoppen als gemeenteraadslid van de lokale partij ZVV las hij zijn vijfentwintig volgeschreven dagboekschriften nog eens door. "Het leek me een goed idee om mijn politieke ervaringen uit te typen voor het Regionaal Archief Rivierenland", vertelt de nu 73-jarige Kees.

Inkijkje
Hij liet het verhaal lezen aan een oud-uitgever en die zei tegen hem dat de dagboekaantekeningen 'een inkijkje geven in de lokale politiek op een andere manier dan de inwoners van een gemeente gewend zijn'.

D66 en ZVV
Al in zijn studententijd werd de in Zaltbommel opgegroeide Kees politiek actief. In 1986 werd hij gemeenteraadslid voor D66 in zijn toenmalige woonplaats Utrecht. In 1990 verhuisde hij terug naar Zaltbommel, waar hij al snel de lokale politiek inrolde voor D66. In 2005 sloot hij zich aan bij de nieuwe lokale partij ZVV, net zoals zijn vader die in de jaren zestig ook actief was voor de toenmalige lokale partij Gemeentebelangen.

Windmolens
Het grootste deel van het boek 'Voorzitter!' gaat over de jaren bij ZVV. "In het boek staat onder andere hoe ik op bepaalde onderwerpen reageerde", vertelt Kees. "Zo heb ik in 2016 hevig geageerd tegen de komst van de windmolens. Daarover nog een flinke aanvaring gehad met gedeputeerde Jan Jacob van Dijk. Ik denk tegenwoordig heel anders over windmolens."

Peter Rehwinkel
Mooie, vrolijke momenten wisselen de minder leuke momenten af in het boek. De discussies over het nieuwe zwembad of over samengaan met Maasdriel. De komst van interim-burgemeester Peter Rehwinkel en de enorme storm aan kritiek die toen ontstond, niet alleen lokaal, maar ook landelijk. "Ik was er beduusd van", zegt Kees over die periode. "Zo heftig hadden we de reacties niet verwacht. Peter Rehwinkel zelf ook niet. Maar achteraf heeft niemand een minuut spijt gehad van de keuze om hem naar Zaltbommel te halen."

Conflicten
Ook conflicten binnen de fractie komen aan de orde. De breuk met ZVV-oprichter Frits van Hintum, aanvaringen met ZVV-wethouder Kees Zondag en met de nieuwe fractievoorzitter Bart Schreuders. Ook het moment dat raadslid Jos van Overvest hoorde dat hij niet langer op de kandidatenlijst zou komen te staan, wordt vermeld. "Niet iedereen zal blij zijn met mijn boek", zegt Kees. "Ik heb de situaties beschreven zoals ik ze beleefd heb op dat moment."

'Er is nog meer in het leven'
Inmiddels heeft Kees afscheid genomen als gemeenteraadslid, maar hij volgt de politiek nog op de voet. Nu zijn boek uitgekomen is, heeft hij tijd om het archief van zijn vader voor het Regionaal Archief te beschrijven. Hij blijft daarnaast schrijven voor het historische tijdschrift 'Tussen de Voorn en Loevestein' en wandelt drie keer per dag met hond Daantje. "Politiek was een belangrijk deel van mijn leven", zegt hij. "Maar er is nog meer in het leven dan de gemeenteraad."

Afgelopen vrijdag heeft Kees zijn boek overhandigd aan de huidige burgemeester Pieter van Maaren en de oud-burgemeesters Henk Palm, Nanny Peereboom en Peter Rehwinkel. (Albert van den Bosch was verhinderd). Het boek kost 19,95 euro en is verkrijgbaar bij Bruna in de Waterstraat.

Britta Alink

Tags

kees metz,politiek zaltbommel,voorzitter!