bird
vrijdag 26 april | 02.26 uur

Juf Dorethé neemt na 45 jaar afscheid van De Pollenhof

02-12-2021 08:40
uur
Door: Britta Alink
2021_11_WK48_Juf-Dorethe-Hedel-1
• Deze week gaf Dorethé van Eggelen voor het laatst les aan groep 3. (Foto: Tido Mureddu)

HEDEL - Op haar 21ste wandelde Dorethé van Eggelen-Mannak als net afgestudeerde juf De Pollenhof binnen. Na 45 jaren voor de klas te hebben gestaan, de meeste jaren voor groep 3, gaat ze deze week met pensioen. “Ik voelde me hier altijd als een visje in het water", vertelt ze.

Dorethé is in Hedel geboren. Haar vader kwam uit Amsterdam en samen met haar moeder streken ze na de oorlog neer op 'Tuindorp', een noodwoningencomplex aan de Wiel. Later verhuisde het gezin naar Velddriel en tegenwoordig woont Dorethé met haar man Bart in Kerkdriel. 

Plezier
Als klein meisje wist ze al dat ze later 'juf' wilde worden. "Of kapster", lacht ze. Ze heeft haar werk altijd met ontzettend veel plezier gedaan. "Ik vind het nog steeds zo leuk", straalt ze. "Kindjes lachen altijd. Als ik heel soms een dag geen zin had om te beginnen en de kinderen zeiden 'Goeiemorgen juffrouw Dorethé', dan werd ik daar meteen weer vrolijk van. Het omgaan met de kinderen is zo leuk. Hun uitbundigheid, die blije gezichten. Samen spelen, samen zingen, een dansje doen, muziek maken."

Schooltuintje
Ze zag haar werk al die jaren vooral als de plek waar ze haar hobby's kon uitoefenen. "Ik hou bijvoorbeeld ook veel van tuinieren", vertelt ze. Zo ontfermde ze zich samen met haar kinderen over het schooltuintje.
De kinderen zaaiden en zagen de plantjes opgroeien en later werd het buiten in het tuintje gepoot. Zo werd er ook gegeten uit het tuintje, bijvoorbeeld tomatensoep. Helaas viel de oogst dit jaar een beetje tegen. "Maar ik heb van de laatste vijf tomaten toch een heerlijke pan soep gemaakt", vertelt ze terwijl ze wijst naar een elektrisch kookplaatje in de klas waar een heerlijk ruikende pan op staat.

Streng en lief
Vrolijkheid stond centraal in haar klas, maar er moest wel hard gewerkt worden. "De kinderen vonden me streng en lief", heeft ze vaak gehoord. De verwondering van kinderen blijft haar boeien. En ze vindt het heerlijk om haar leerlingen te leren lezen. "Tijdens de lockdown van januari gingen we aan de slag met een nieuwe lesmethode: Veilig Leren Lezen. Dit is een hele knappe methode waarbij kinderen ook thuis met de leessoftware kunnen werken. We hebben gelukkig gezien dat er in de lockdown ook hard is gewerkt door ouders, die thuis onderwijs moesten geven, aangestuurd door de leerkracht. Zodoende hebben we de achterstanden in het leren weten te beperken."

Afscheid
Haar laatste jaar stond in het teken van de coronamaatregelen. Heel jammer vindt ze dat, omdat De Pollenhof bij uitstek een school is waar regelmatig gezellige feestjes werden gevierd. Een groots afscheidsfeest zit er niet in voor Dorethé, maar dit wordt op een later tijdstip ingehaald. Wel was er dinsdagmiddag in de klas een afscheidsfeestje met de kinderen van groep 3 met spelletjes en snoepjes.

Vrije tijd
Ze gaat haar dertig leerlingen missen en denkt met weemoed terug aan de meer dan duizend kinderen die van haar hebben leren lezen, schrijven en rekenen. Toch kijkt ze ook uit naar de komende jaren van vrije tijd. "Mijn man gaat op dezelfde dag met pensioen", vertelt ze. "Het is heel fijn om samen andere leuke dingen te gaan doen. We willen stadjes bezoeken, misschien wel een wijnproeverijcursus gaan volgen en fotograferen. Verder vinden we het heel fijn om te wandelen, genieten van de natuur, samen met vrienden, en daarna samen lekker eten. We gaan graag naar de sportschool, ik speel gitaar en werk in de tuin."

Britta Alink

 

Tags

dorethë van eggelen,de pollenhof