bird
vrijdag 26 april | 22.48 uur

Inwoners Poederoijen ongerust over vuurwerkoverlast

16-01-2021 14:30
uur
Poederoijen 3-2
• De brandweer ruimt de rotzooi op op de beruchte kruising Burgemeester Posweg/Maarten van Rossumweg, begin december. (archieffoto: Bart Meesters)

POEDEROIJEN – Een groep inwoners van Poederoijen wil dat de gemeente Zaltbommel actie onderneemt tegen de vuurwerkoverlast in het dorp. Ze willen dat de jongeren ontmoetingsplaats wordt afgebroken en er misschien wel camera’s komen.

De problemen speelden zich vooral af in de aanloop naar de jaarwisseling, schrijven de bewoners in een brief aan college en gemeenteraad. Maar ook in de vroege nacht van zondag 10 januari werd bij een bewoner nog een vuurwerkbom gelegd, die volgens de schrijvers van de brief zorgden voor ‘schade, rommel en de nodige schrik’.

Imago
De vele vernielingen aan het straatwerk, bermen, olie en blikken en afval in de watergangen brengen het dorp volgens de bewoners niet alleen veel materiële schade toe, maar ook het imago wordt er niet beter op. “Grote monden dat we maar naar binnen moeten gaan, dat heb ik niet gedaan wanneer er grof vuurwerk wordt gegooid etc. baart ons nog veel meer zorgen.”

Ouders
De bewoners realiseren zich dat de eerste taak bij de ouders ligt, maar vinden ook dat de gemeente niet helemaal vrijuit gaat.

Kruising
Ze geven als voorbeeld de situatie in de nacht van 30 op 31 december toen ze rond 1:00 uur de politie belden omdat een groep jongeren ‘schrikbarend’ veel vuurwerk aan het afsteken was op de kruising Burgemeester Posweg/Maarten van Rossumweg.

Na ongeveer een half uur kwam een agent poolshoogte nemen. “Hij was alleen dus hield het zo ongeveer wel op. Hij is er nog wel naar toe gelopen, maar nadat hij vertrokken was bleef de overlast. Kunt u het begrijpen en uitleggen?”, vragen de bewoners.

Jaarwisseling
Over de nacht van de jaarwisseling zijn de bewoners al helemaal niet te spreken. “De politie stond er bij en keek er naar”, schrijven ze. “Wat moeten ze immers anders! Het lijkt wel of men denkt of de opdracht heeft om het maar zo te laten. Om 7:00 uur in de morgen zal het wel over zijn. Naast de regel dat het verboden is om vuurwerk af te steken, in het openbaar te stoken, worden de regels rond corona massaal overtreden. Is de zorg al niet voldoende (over)belast?”

'Smerige hokje'
Een mogelijke oplossing voor de problemen is volgens de bewoners om ‘het smerige hokje’ (de jongeren ontmoetingsplaats) op de bewuste kruising te verwijderen. “Het is niet alleen smerig van de vele branden, maar zeker ook van alle criminaliteit, die er het hele jaar wordt gedaan”, schrijven ze. “Het hokje staat er niet voor de meeste inwoners van Poederoijen, maar is een broeinest voor het uitwisselen van verboden middelen.”

Camera's
Een andere oplossing zou volgens de bewoners kunnen zijn het plaatsen van camera’s.

• De brandweer ruimt de rotzooi op op de beruchte kruising Burgemeester Posweg/Maarten van Rossumweg, begin december. (archieffoto: Bart Meesters)

Tags

vuurwerk poederoijen,overlast poederoijen