bird
vrijdag 26 april | 18.29 uur

Herinneringen aan vee-arts Geert de Jong

05-02-2021 16:35
uur
Geert de Jong en burgermeester Dorland bij opening-2
• Geert de Jong en burgemeester Dorland van de toenmalige gemeente Kerkwijk bij de opening van het Hippisch Centrum Bommelerwaard, in 1973.

ZALTBOMMEL - Geert de Jong vestigde zich in 1965 in de West-Bommelerwaard als veearts en runde deze praktijk zo’n dertig jaar vanuit zijn huis aan de Doensestraat in Delwijnen. Hij is zaterdag 23 januari overleden in zijn huis in Zaltbommel.

In de jaren zestig waren er in de Bommelerwaard enkele grote boeren, die de dienst uitmaakten en een heleboel kleintjes, die blij waren als ze aan het eind van het jaar de pacht konden betalen.

Wennen
Het was ook de tijd dat men nog schoorvoetend met de pet in de hand artsen, notarissen, dierenartsen en andere academici benaderde. Ondanks het feit dat Geert een echte ’Grunniger’ (afkomstig uit Groningen - red.) was, maakte het voor hem geen verschil. Hij benaderde de boeren (klein of groot) op een dezelfde manier als de ‘machthebbers’. Dat was voor zowel de boeren als de notabelen echt even wennen. Ook al omdat Geert direct en duidelijk was en zijn luide markante stem niet te missen was.

Telefoon
Het was ook de tijd dat nog een beperkt aantal mensen telefoon hadden en de boer vaak op zijn fiets stapte om naar de veearts te rijden als er een koe op bevallen stond. Op verschillende adressen die telefoon hadden zoals bij de dames Baggerman in Nieuwaal, had Geert de afspraak gemaakt om een krant achter het raam te plakken als er een spoedgeval was doorgegeven door zijn vrouw Eugenie. Zo wist hij dat hij moest stoppen om even naar huis te bellen om te horen wat er aan de hand was.

Ruilverkaveling
Door de ruilverkaveling kwam een forse ontwikkeling op gang. Voorgangers daarbij waren Jan Roseboom en vervolgens (toenmalig dijkgraaf) Jan Stuvers. Stuvers had bemoeienis met tal van ontwikkelingen en om die te verwezenlijken vormde hij een kringetje om zich heen van mensen, die begrip voor zijn ideeën hadden en die zich daarvoor ook wilden inzetten. Eén er van was Geert.

Fokveedagen
Hij speelde een belangrijke rol bij de druk bezochte fokveedagen, die jaarlijks in september in Kerkwijk gehouden werden. Geert enthousiasmeerde daarbij onder andere de jongelui bij de afdeling kalveropfokclubs. Ook werd Geert door Jan Stuvers betrokken bij de organisatie van een groots opgezet concours hippique in Kerkwijk dat jaren toonaangevend was in de Nederlandse paardenspringsport.

Hippisch centrum
Vervolgens raakte hij betrokken bij de bouw van Het Hippisch Centrum Bommelerwaard, het eerste paarden centrum / manege in de Bommelerwaard die in 1973 haar deuren feestelijk opende in aanwezigheid van Prins Bernhard. De foto bij dit verhaal is gemaakt tijdens die opening, Geert loopt daar samen met voormalig burgemeester Dorland van Kerkwijk.

Geert was zelf ook een enthousiast paardrijder, hij bereed de nieuwe ruitenpaden met zijn schimmel Joep, vaak vergezeld door zijn vrouw Eugenie of zijn oudste zoon Gerke of door zijn paardenvriend uit Kerkwijk, Boy Plieger.

Evacuatie
In 1995 hielp Geert vele boeren met de ingrijpende evacuatie van hun veestapels vanwege de dreigende overstromingen. Later dat jaar stopte hij met zijn praktijk. Zijn vrouw Eugenie was jarenlang enig vrouwelijk raadslid van de gemeente Kerkwijk en werkte jarenlang als sectorhoofd Welzijn en sociale Zaken van de gemeente Zaltbommel. Geert en Eugenie genoten nog vele jaren van hun plek in de polders van Delwijnen om recent - vanwege de leeftijd - te verhuizen naar Zaltbommel. Geert is 84 jaar geworden.

Dit verhaal is geschreven door Geert's zoon Henk de Jong, samen met oud-journalist Gerrit Verkuil.

Tags

geert de jong