bird
maandag 15 april | 20.04 uur

Gijs vertelt: boek met verhalen over Nederhemert

28-02-2024 08:14
uur
280224_Gijsvertelt2
(Deel van) de omslag van het boek. Foto: aangeleverd

NEDERHEMERT - Eindelijk is het boek van Gijs van de Werken - waar Nederhemert en omstreken al een poosje op wacht - klaar. 

Gijs van de Werken, al 77 jaar inwoner van Nederhemert-Noord, schrijft sinds 2016 verhalen voor de dorpskrant. Die verhalen zijn nu gebundeld in het boek: 'Gijs vertelt, verhalen van vroeger en nu rondom het dorp Nederhemert'. Gijs weet dankzij zijn enorme geheugen het landelijke dorpsleven van lang geleden en van het heden tot leven te brengen. Hij beschrijft hoe hij opgroeide in en om de boerderij van zijn ouders aan de Maasdijk, schuin tegenover de graanmolen, en hoe hij als jongetje en later op oudere leeftijd het boerenleven om zich heen ervaarde. In 1973 nam hij de boerderij van z’n ouders over.

Kritisch
Als jochie hield hij op kritische wijze z'n ogen geopend voor wat er om hem heen gebeurde en wat hij zag, bleef hem voor altijd bij. De veiling in Zaltbommel, het begrafeniswezen, de ingrijpende ruilverkaveling, het werk op de steenfabriek, de jacht, hij kan het allemaal opdiepen en beschrijven, op luchtige en geestige toon. 

In dit boek passeren talloze anekdotes, zowel in familieverband als daarbuiten. De opmaak van het boek, dat 200 pagina's telt, werd verzorgd door Harry Kolman, de tekst bewerkt door Henk Hermsen. Het boek is verkrijgbaar in warenhuis 't Kloske, Sterakker 1 in Nederhemert en kost 26,95 euro. Het boek kan ook besteld worden: www.tkloske.nl

Tags

Gijs vertelt,Gijs van de Werken