bird
vrijdag 26 april | 22.24 uur

Gemeenteraadslid Anneliese van Oort overleden

28-11-2022 09:57
uur
09-pvdaanneliese-1
(Foto: Frank van Engelen)

ZALTBOMMEL – Fractievoorzitter Anneliese van Oort van de PvdA is afgelopen vrijdag op 63-jarige leeftijd overleden. Anneliese was al enige tijd ziek.

“In haar verliest de PvdA Zaltbommel een volksvertegenwoordiger, fractievoorzitter en politiek leider van bijzondere waarde”, schrijven bestuur en (steun)fractie van de PvdA Zaltbommel. “Maar bovenal verliezen wij een moedig, vrolijk en hartelijk mens.”

Nico van Wijk
Anneliese werd vijf jaar geleden actief lid van PvdA Zaltbommel en gekozen in de gemeenteraad. In oktober vorig jaar volgde ze Nico van Wijk op, die na zestien jaar raadslidmaatschap een stapje terug wilde doen.

Eerlijkheid
Volgens het bestuur van de PvdA beleefde Anneliese de politiek ‘vanuit een diepgevoeld besef van eerlijkheid, samen delen en in deze lastige wereld, een steun willen zijn voor elkaar’. “Vanaf haar jonge jaren was zij maatschappelijk actief; voor jeugd, armen, vluchtelingen en vrouwen in nood. Ze was oprecht en recht door zee. Zij streed voor iedereen, ongeacht afkomst of positie.
Het sprak dan ook voor haar als vanzelf, dat zij de gemeenteraad vertegenwoordigde als ambassadeur bij de Stichting Vizier, tegen discriminatie en vóór diversiteit.”

Orange the World
Anneliese had ieder jaar het voortouw bij de campagne ‘Orange the World’ tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Het jaarlijks hijsen van de regenboogvlag bij het gemeentekantoor betekende veel voor haar: iedereen moet zichzelf kunnen en mogen zijn.

Kompas
Ook bij de Stichting Kompas was zij actief waar zij gesprekspartner was voor onder andere. de aanpak van laaggeletterdheid en de integratie van migranten, vooral de vrouwelijke migranten.  Ze onderhield nauwe contacten met Vluchtelingenwerk, waar ze ook lange tijd werkzaam geweest is. Het lot van migranten die – op de vlucht voor oorlog en geweld – naar Nederland waren gekomen, ging haar zeer aan het hart.

Verbinder
“Anneliese zei zelf: ‘Verbinding begint voor mij bij elkaar ontmoeten om vervolgens zonder oordeel elkaar te accepteren en samen te leven of te werken’. Ze was een groot verbinder. Haar idealen en krachtige inzet zullen voor ons een voorbeeld en inspiratiebron blijven. Wij missen Anneliese enorm”, aldus bestuur en (steun)fractie.

In september van dit jaar werd bekend dat Anneliese in het ziekenhuis was opgenomen. Het fractievoorzitterschap is overgenomen door Henk Plessius.

(Foto: Frank van Engelen)

Tags

anneliese van oort,pvda zaltbommel