bird
donderdag 11 augustus | 00.33 uur

Franciscusschool blij met nieuwe, groene pleinen

20-07-2021 13:14
uur
plein kleuters eind-1
• Het plein van de kleuters. (Foto: Marco van Hattum)

ZALTBOMMEL – Op de Franciscusschool zijn deze week de twee compleet vernieuwde schoolpleinen officieel geopend. Mooie groene pleinen met onder andere een wilgenhut, een grote duoschommel, bloemen en planten en een bijenhotel.

Sinds de voorjaarsvakantie kunnen de kinderen spelen in de wilgenhut, door de wilgentunnel lopen, de grote duoschommel gebruiken, verstoppertje spelen en het parcours over stenen en tussen struiken en bomen lopen. Verder zijn vlinderstruiken geplant, IJzerhard, dropplant en Forsythia’s. De kinderen van de groepen 4 en 5 hebben samen met meester Buck een bijenhotel gemaakt.

Buitenarena
Op één van de pleinen is een ‘buitenarena’ aangelegd voor buitenlessen. Deze arena is opgedragen aan de vorig jaar overleden meester Cees van Deursen.

(tekst gaat verder onder deze foto van Marco van Hattum)

Uitdaging
Ruim drie jaar geleden werd het zaadje geplant om de pleinen aan te pakken en werd een werkgroep van ouders en leraren opgericht om de plannen voor te bereiden. Ondertussen meldde zich ook een leerling bij directrice Mirjam Dierick. Hij schreef een brief waarin hij zei zich te vervelen op het schoolplein en er weinig uitdaging te zien.

Inzamelingsacties
De Werkgroep Groen Plein ging aan de slag en verzamelde ideeën bij kinderen en bij het team. De conferentie Groene Pleinen van de provincie Gelderland werd bezocht en een eerste ontwerp werd gemaakt. Inmiddels was wel duidelijk dat er veel geld nodig was, dus er werd gestart met inzamelingsacties zoals de sponsorloop en lege flessen inzamelen en er werden subsidies aangevraagd. De aanleg van de nieuwe pleinen is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Zaltbommel en de provincie Gelderland, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Natuurwacht Bommelerwaard, de Van Voordenstichting en de Rabobank.

Een groep ouders heeft op een paar zaterdagochtenden zelf tegels en oude struiken uit het plein gehaald en eind februari werd gestart met de herinrichting.

Freerunning
Tijdens de feestelijke opening afgelopen maandag kwamen alle kinderen op het grote plein samen om met een dans op de muziek van ‘Zij aan Zij’ van Kinderen voor Kinderen een muzikaal tintje te geven aan de opening. De kinderen konden na de opening onder andere genieten van een demonstratie Freerunning van GTV Ammerzoden en meedoen aan een clinic freerun.

(foto: Kobien van der Luit)

 

 

Tags

franciscusschool,groen schoolplein