bird
woensdag 22 mei | 13.40 uur

FCC Ammersoyen viert veertigjarig bestaan met zorgen in het achterhoofd

15-09-2023 13:21
uur
110923_FCCA-MariellePelle-LR
In de jubileumweek van FCCA vonden maar liefst twee wedstrijden plaats op de verouderde baan. Foto: Marielle Pelle

AMMERZODEN - In 1983 stak een groep inwoners uit Ammerzoden de koppen bij elkaar om in Ammerzoden een fietscrossbaan aan te leggen. Een sport die begin jaren ’80 vanuit Amerika overkwam en in razend tempo ook in Nederland populariteit verwierf. Afgelopen weekend stond deze zelfde groep mensen aan de lijn van een BMX-wedstrijd, om samen het veertigjarig jubileum van FCC Ammersoyen (kortweg FCCA) te vieren.

"We zijn dankbaar en trots dat ze er vandaag bij zijn", stelt Geert Vorstermans, voorzitter van de jubilerende fietscrossverening. "Dit zijn de helden die 40 jaar geleden hun nek uitstaken. Ze hebben veel werk gedaan en zijn altijd betrokken gebleven. Hoe uniek is het dat ze er vandaag allemaal bij zijn?" De oprichters van het eerste uur, genieten zichtbaar. De ogen glimmen wanneer de BMX-rijders van nu over de baan schieten voor hen.

Favorieten
De fietscrossbaan was de voorbije twee weekenden het decor van regionale fietscrosswedstrijden van rijders vanuit Zuid-Nederland. Bij beide wedstrijden meldden zich zo’n tweehonderd rijders aan de start om bij de jubilerende fietscrossclub te strijden voor een plaats op het erepodium.

Aan het hek stond ook de 5-jarige Mees Verstegen uit Zaltbommel. Hij volgde alle handelingen van de regionale rijders en zelfs onder de helmen herkende hij zijn favorieten. Mees is de jongste rijder namens FCC Ammersoyen en zet zijn club direct in de schijnwerpers door naar de eerste plaats te rijden.

Beloften
Vader Noud Verstegen - in het verleden zelf ook succesvol BMX'er bij FCC Ammersoyen - glimlacht: ‘Mees gaat 'aan' als hij een BMX ziet. Hij zou elke dag wel op die fiets willen." Vorstermans onderschrijft het belang van leden zoals Mees: "Dit zijn de beloften voor de club. Hier doen we het voor. Dus op naar een nieuwe baan in FCC Ammersoyen, zodat jong talent de toekomst heeft. Als er nu niets gebeurt, weten we zeker dat we geen 50-jarig jubileum zullen vieren."

Investering
Daarmee refereert Vorstermans aan de penibele situatie waarin de fietscrossclub al een lange periode verkeert met betrekking tot de fietscrossbaan. Het parcours van FCCA aan de Hoge Weiden heeft volgens de vereniging immers een forse opknapbeurt nodig om er in de toekomst nog wedstrijden te kunnen organiseren.

Daarom stelde het CDA samen met coalitiegenoot SSM tijdens de raadsvergadering van 6 juli via een motie voor om 375.000 euro te investeren in een nieuw parcours. Nadat onder andere wethouder De Raaf de raad meedeelde dat de kosten waarschijnlijk nog hoger zullen uitvallen dan nu geschetst, trok SSM zijn steun voor de motie in, waarmee de fietscrossclub vooralsnog in het ongewisse blijft.

Tags

FCCA,FCC Ammersoyen