bird
vrijdag 26 april | 08.04 uur

Erfgoed voormalige scheepswerf beter borgen

18-05-2021 13:53
uur
Door: Marlou van Dijk
Buitenstad-1
De voormalige scheepswerf (Foto: Bommelerwaardgids)

ZALTBOMMEL – Op 20 mei a.s. bespreekt de Raad van de gemeente Zaltbommel het Definitief Ontwerp en Beeldkwaliteitsplan voor de Buitenstad Zaltbommel. Erfgoedvereniging Heemschut zet zich in voor een betere borging van de cultuurhistorische waarden door de voormalige scheepswerf aan te wijzen als beschermd gemeentelijk monument.

De vereniging is ontevreden over de hoogte, massa en positionering van het torenachtige bouwblok D in het plan dat een sterke afbreuk doet aan het stadsgezicht van historisch Zaltbommel vanaf de Waal.

Geen vertrouwen
De vereniging Heemschut heeft geen vertrouwen in de vergezichten en beelden die in het voorgestelde plan worden geschetst. “Wij hebben al vaak genoeg gezien dat na vaststelling, zonder voldoende nadere voorwaarden vooraf richting ontwikkelaar, monumentale waarden uiteindelijk toch verdwijnen”, aldus Karel Loeff, directeur van de vereniging.

Beter borgen
Heemschut roept de Raad van Zaltbommel op om vooraf de bescherming van de cultuurhistorische waarden (beter) te borgen. Zij stelt voor de grote hal, het kantoorgebouw en de kraanbaan met de dubbele steiger langs de haven te beschermen als gemeentelijk monument.
Door bescherming komt het vergunningstraject rond behoud, herbestemming, wijziging of sloop in een formeel traject waardoor de gemeente grip houdt op de plannen van de ontwikkelaar. Aanwijzing versterkt voorts de kracht en adviesrol van het in te stellen Q-team en biedt meer zekerheid dat het zogenaamde ‘gebouwenpaspoort' wordt gevuld met de juiste uitgangspunten.

Beschermd stadgezicht
De Rijksbeschermde status van het beschermde stadgezicht dat in 1984 is verkregen, vraagt om een zorgvuldige invulling van dit gebied, rekening houdend met het historische karakter van deze stad. Het plan zoals nu is gepresenteerd gaat een ernstige afbreuk doen op de beschermde status van Zaltbommel, aldus Heemschut. De erfgoedvereniging vraagt de Raad daarom vorm, maat en schaal van blok D, conform het advies van welstandsadviseur het Gelders Genootschap, niet vast te stellen.

Een lager gebouw met kleinere footprint is noodzakelijk om daarmee het historische aanzicht van de stad Zaltbommel te sparen en veilig te stellen.

De vergadering van de Raad van Zaltbommel vindt plaats op 20 mei a.s.

Tags

Erfgoedvereniging Heemschut,Zaltbommel,Buitenstad