bird
zondag 28 april | 23.45 uur

Energietoeslag komt vanaf december

24-11-2023 11:46
uur
Door: Britta Alink
radiator_verwarming_energietoeslag_kou_huis verwarmen
Mensen met een bijstandsuitkering krijgen de energietoeslag automatisch overgemaakt. (foto: Adobe Stock)

BOMMELERWAARD – Inwoners met een bijstandsuitkering krijgen vanaf december de energietoeslag van 2023 automatisch op hun rekening gestort. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders Zaltbommel in reactie op schriftelijke vragen van de SP.

In oktober van dit jaar heeft de Eerste Kamer het voorstel voor de eenmalige energietoeslag aangenomen. Volgens de fractie van de SP Zaltbommel zijn veel gemeenten meteen tot betaling overgegaan. Maar op de website van de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel staat dat het nog niet mogelijk is om de toeslag aan te vragen.

Zelf aanvragen
Volgens het college krijgen mensen met een bijstandsuitkering de energietoeslag dus vanaf december automatisch. Mensen met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum moeten de toeslag zelf aanvragen. “We werken er momenteel hard aan om dit ook vanaf december mogelijk te maken”, schrijft het college.

1300 euro
In 2022 zijn er in Zaltbommel ruim 1300 aanvragen gedaan voor de energietoeslag. De verwachting is dat dat dit jaar ongeveer evenveel mensen zullen zijn. De toeslag bedraagt 1300 euro.

Wie een aanvraag wil doen, kan daarvoor terecht op de website van beide gemeenten. Het is nog niet precies bekend wanneer de website daar helemaal klaar voor is.

Spreekuren
In Zaltbommel worden daarnaast spreekuren georganiseerd op het gemeentekantoor en in Pand 9, waarbij consulenten inwoners helpen bij het aanvraagproces. Daarnaast kunnen inwoners terecht op de website van de gemeente en bij de formulierenbrigade van Stichting Kompas.

Tags

energietoeslag 2023,energietoeslag zaltbommel