bird
maandag 29 april | 05.27 uur

Dubbel feest in Gasthuiskapel voor stadsbeiaardier Ru Stolk (met video)

07-12-2023 13:29
uur
Door: Martin van Hemert
051223_RuStolk-onthullingenhuldiging-BWGTV
Naast de huldiging van Stolk, werden ook twee nieuwe klokjes onthuld. Foto: BWG TV

ZALTBOMMEL - Ru Stolk stond op vrijdagavond 1 december in het middelpunt van de belangstelling. Hij ontving in de Gasthuiskapel namelijk een gemeentepenning van de gemeente Zaltbommel, vanwege zijn 50-jarig jubileum als stadsbeiaardier.

Stolk kreeg de penning uit handen van burgemeester Pieter van Maaren, die mooie woorden overhad voor de jubilaris: "Vijftig jaar beiaardier van de mooie stad Zaltbommel. Het kan niet anders dan dat we dat als gemeente feestelijk willen onderstrepen. Zaltbommel zonder carillon en zonder Ru Stolk is niet voor te stellen."

Ook Thea Thijssen - voorzitter van de Stichting Vrienden van het Carillon - is lovend over Stolk's inzet: "We zijn superblij dat Ru dit nog altijd kan doen en dat hij nog elke week die 120 traptreden op kan, dat is ook bijzonder. We hopen dat hij het nog lang kan blijven doen." Die hoop spreekt Stolk ook zelf uit, al weet hij nog niet hoe lang hij stadsbeiaardier blijft: "Ik kan niet in de toekomst kijken, dat weet je niet. Het kan met een dag ophouden, of het duurt een jaar of wat. Het leven is onvoorspelbaar, wat dat betreft."

Oefenklavier
Al vijftig jaar zorgt Stolk ervoor dat er regelmatig - tijdens de dinsdagmarkt en in de zomer ook op de vrijdagavond - mooie klanken van het -Hemony- klokkenspel in de Gasthuistoren te horen zijn. Aangezien lang niet alle muziekstukken op het Carillon van de Gasthuistoren gespeeld kunnen worden, is Stolk genoodzaakt om deze stukken zo te bewerken dat het toch gespeeld kan worden. Dit kost veel tijd.

Hij heeft thuis een oefenklavier en daar wordt elk concert urenlang voorbereid. Zo werd bijvoorbeeld voor Prinses Amalia's 18e verjaardag een nieuw stuk voor beiaarden gecomponeerd. Dit stuk was op het Carillon van de Gasthuistoren eigenlijk niet te spelen, zodat Stolk heeft het zo bewerkt dat het uiteindelijk wel gespeeld kon worden en recht doet aan de oorspronkelijke versie.

Het team van BWG TV maakte een videoreportage over de huldiging van Stolk en de onthulling van twee nieuwe klokjes. Deze video is hieronder te vinden:

Tags

Ru Stolk,stadsbeiaardier,Gasthuiskapel