bird
zondag 28 april | 23.07 uur

Deel 2 Leven over de grens (Kerst): Johan uit Kerkdriel vindt zijn thuis en liefde op Tenerife

22-12-2023 13:47
uur
Door: Dominik Morawiak
IMG_20231118_194558
Foto's: aangeleverd

KERKDRIEL - “Ik zou twee weken op Tenerife blijven, maar toen dacht ik: hier wil ik oud worden”, vertelt de oud-Kerkdrielenaar Johan van Malsen (63) in deel 2 van de Kerst-serie 'Leven over de grens'. Dat doet hij vanuit zijn woning in Puerto de la Cruz, een stad in het noorden van het Spaanse eiland.

In de serie Leven over de grens maakten we afgelopen zomer zes weken lang kennis met oud-inwoners van de Bommelerwaard die besloten hebben een leven in het buitenland op te bouwen. Waarom zijn ze vertrokken en hoe bevalt het wonen in een ander land? Wat maakt het leven over de grens beter en waar lopen ze tegenaan? Deze vragen komen nu opnieuw aan bod in vijf nieuwe verhalen in deze speciale kersteditie van Leven over de grens.

 Johan woont ondertussen al meer dan één derde van zijn leven op Tenerife waar hij zijn bestaan heeft opgebouwd, zijn liefde heeft gevonden en waar hij nu van zijn pensioen geniet. “Vroeger heb ik nooit heimwee gehad, maar nu als ik langer weg ben, wil ik naar mijn huis in Tenerife.”

Verliefd
Johan werd in Zaltbommel geboren waar hij tot zijn tiende heeft gewoond waarna hij naar Kerkdriel is verhuisd. Jarenlang heeft hij een hekwerkbedrijf gehad waarbij zijn personeel in Duitsland werkte. Die constructie werd echter afgekeurd door de sociale verzekering. “Je moet dan in het buitenland gaan wonen. Dat was voor mij de reden om naar Duitsland te vertrekken.” Daar heeft hij een jaar of zeven zijn bedrijf voortgezet tot het tijd werd om eens op vakantie te gaan. “In december was ik voor kerst zo moe. Toen pikte ik wat uit, Tenerife. Ik zou er twee weken blijven”, blikt Johan terug. Maar hij werd tijdens die vakantie helemaal verliefd op het Canarische eiland, onder andere vanwege het mooie weer en het fijne klimaat dat een goede invloed op Johans gezondheid had.

“Ik ging terug naar huis, ik heb het bedrijf verkocht en een maand later zat ik op Tenerife zonder de Spaanse taal te spreken. Ik kon alleen Hola en Adios zeggen”, lacht Johan wanneer hij terugdenkt aan zijn eerste weken op het eiland. “In het begin wist ik niet wat ik moest doen, maar op vakantie heb ik een vrouw ontmoet die heel goed Engels kon. Daar ben ik bij terecht gekomen en zij hielp mij.”

Focussen
Na het vinden van een huis is Johan gaan ondernemen op het eiland. “Ik ben altijd ondernemer geweest, vanaf mijn elfde jaar al. In de baai van San Marcos stond wat te huur dus ik ben een kroegje begonnen. In het begin wilde ik me op buitenlanders richten, maar dat was fout. Je moet je juist op de lokale bevolking focussen.”

Dankzij zijn kroeg leerde de ondernemer de Spaanse taal en maakte hij vrienden op het eiland. “Als je doorzet, ontdek je dat het heel fijne mensen zijn. Ze hebben geen haast, ze zijn erg op familie gericht en ze helpen elkaar heel snel. Als je hier iets voor iemand doet, dan doen ze alles voor je terug”, somt Johan op. “Canariërs zijn leuke mensen.”

(Tekst loopt door onder de foto's)


Dertien jaar geleden heeft Johan zijn vriend Jesus leren kennen. “Hij is hier geboren, we zijn twee verschillende werelden, maar de ene wereld past zich aan de andere wereld. Ons leven is heel goed, eigenlijk te rustig geworden. Sinds drie jaar ben ik gestopt met werken en we kunnen doen waar we zin in hebben.”

Versierd
Met kerst blijft het stel op Tenerife waar de feestdagen een stuk anders worden gevierd dan in Nederland. “Alles is plastic, voor mij is het meer een kermis”, lacht Johan. “Er zijn heel veel lichtjes met heel veel kleur. Kerstbomen zijn hier niet te krijgen of niet te betalen. Dat mis ik toch wel, een lekker ruikende kerstboom kopen.”

In de week voor de kerstdagen wordt er een feestweek gehouden met processies van de kerk. De kerst zelf wordt met name op 25 december gevierd. “Dat is een verschil met Nederland. Hier is kerstmis toch wel uit eten, maar niet zoals in Nederland aan een hele tafel. En we gaan naar de mis omdat de kerk zo mooi versierd is.”

Frikandel speciaal
Johan en Jesus zijn de afgelopen jaren veel op vakantie geweest, maar toch hebben ze het fijnst op hun thuiseiland. “Ik had een huis gekocht in Alicante, maar na tien maanden hadden we erg heimwee. We zijn zo blij om hier te zijn, het is hier eeuwige lente. Er zijn ook problemen, zoals droogte en bosbranden, maar het is en blijft hier mooi.”

Desalniettemin is er toch nog iets wat hij uit Nederland mist. “Ik ga eens in de maand frikandel speciaal eten bij een Nederlandse zaak op het eiland. Daar ga ik honderd kilometer voor rijden en dat blijft zo zolang die zaak openblijft.”

Tags

Johan van Malsen,Leven over de grens