bird
maandag 29 april | 02.13 uur

Deel 1 Leven over de grens (Kerst): Claudia en Marcel bouwen Franse chambre d’hôtes 

21-12-2023 16:33
uur
Door: Dominik Morawiak
groepsfoto-familie-pos.2316x1500x1
Foto's: aangeleverd

AALST - In het eerste deel van de Kerst-serie van ‘Leven over de grens’ spreken we met Claudia Terlou (51) en Marcel Pos (54). Zij hebben ruim twintig jaar met hun kinderen Didi (13), Luc (12) en Anouk (9) in Aalst gewoond. 

In de serie Leven over de grens maakten we afgelopen zomer zes weken lang kennis met oud-inwoners van de Bommelerwaard die besloten hebben een leven in het buitenland op te bouwen. Waarom zijn ze vertrokken en hoe bevalt het wonen in een ander land? Wat maakt het leven over de grens beter en waar lopen ze tegenaan? Deze vragen komen nu opnieuw aan bod in vijf nieuwe verhalen in deze speciale kersteditie van Leven over de grens. 

Claudia werkte als architect en Marcel had een technische baan in de luchtvaart. Nadat ze beide een burn-out hebben gehad heeft het echtpaar bijna twee jaar geleden besloten hun leven over een andere boeg te gooien: “Wij hebben heel vaak over emigratie gedroomd. Wij zijn ook echte fietsers, we hebben bijna de hele wereld over gefietst”, blikt Claudia terug. “We zijn eens op de camping in Uzes (Zuid-Frankrijk, red.) terechtgekomen. We vonden het zo’n leuk stadje en we voelden ons er prettig. Als we ergens anders zouden gaan wonen, dan zou het daar zijn.”

Occitanië, de streek waar Claudia en Marcel graag naartoe wilden verhuizen, blijkt in eerste instantie te duur voor het gezin. “We wilden het opgeven, maar op Franse Marktplaats zagen we dit pand toevallig. In de meivakantie zijn we wezen kijken en we hebben redelijk snel de keuze gemaakt.”

Moedig
Het echtpaar heeft zijn oog laten vallen op een pand dat bestaat uit een woonhuis en een kerk in het dorpje Vallérargues, waar ongeveer 150 mensen wonen. Marcel: “Het is een eeuwenoude kerk, een woonhuis en een kelder uit het jaar 1000. Het huis is uit de achttiende eeuw met een heel mooie tuin. De keerzijde: er moet heel veel aan worden gedaan. Het stond al dertig jaar leeg.”

Claudia en Marcel zien het geheel als een ideale plek om hun chambre d’hotes te beginnen, het Franse equivalent van een bed & breakfast. “We wilden weten of een chambre d’hôtes zou kunnen dus we hebben eerst de burgemeester gesproken. Het was net een Ik Vertrek-aflevering”, lacht Claudia. “We zaten aan een lange tafel met een gezelschap aan mensen die met ons mee gingen denken. Ze vonden ons heel moedig en waren heel blij dat we het gingen kopen. Al die hartelijkheid gaf ons een extra gevoel dat we hier heel fijn kunnen wonen.”

Avonturen
In februari krijgen de gezinsleden de sleutels van het pand en kan de verbouwing van start gaan. In tegenstelling tot de avonturen van de meeste gezinnen op tv verloopt het project van Claudia en Marcel voorspoedig. “We zijn eerst bezig geweest met opruimen, de bouwvergunning aanvragen en we hebben een goede aannemer gevonden.”

Het gezin houdt de voortgang van de verbouwing op Instagram bij (@mcposter5). “De aannemer doet nu de ruwbouw, er staat een grote kraan in de tuin. Volgend jaar krijgen we een ruw huis en dan kunnen we zelf aan de slag”, verheugt het echtpaar zich.

(Tekst loopt door onder de foto's)


Marcel als ingenieur en Claudia als vormgever zullen hun nieuwe huis helemaal naar eigen smaak kunnen creëren. “Het is een goede combi om ontwerp en techniek samen te voegen. We zitten lekker te ontwerpen aan de tekentafel. Je kan iets gaafs bedenken, maar het moet te doen zijn.”

De oud-Aalstenaren hopen volgend jaar naar hun nieuwe huis te verhuizen en in 2025 hun deuren voor de gasten te openen. Tot die tijd wonen ze in een huurhuis op een paar kilometer van hun eigendom en omarmen ze het Franse leven.

Begrip
“Het is hier minder gejaagd dan in Nederland. Als automobilist laat je iedereen voor, aan de kassa duurt het soms iets langer omdat mensen een praatje maken”, licht Claudia toe. “En we leven echt buiten. Je bent zo in het natuurgebied met veel wilde dieren, maar je bent ook heel snel in de stad.”

Didi, Luc en Anouk hebben ook een goede start gemaakt en leren snel de Franse taal op school. Marcel: “Wij lopen achteraan maar het gaat steeds beter. Als je geen Frans spreekt is het absoluut niet zo dat alle deuren dichtgaan. Als je het probeert hebben mensen er heel veel begrip voor en met handen en voeten kom je er ook uit.”

Videobellen
Het enige dat Marcel en Claudia uit Nederland missen zijn hun familie en vrienden want even snel bij elkaar op bezoek gaan kan niet meer. “We doen veel aan videobellen via WhatsApp zodat je elkaar makkelijk op de hoogte houdt. En we hebben al heel veel bezoek uit Nederland gehad.”

Met kerst zal het gezin in Aalst vertoeven en dat blijft voorlopig ook de traditie. “We gaan op bezoek bij familie en de kinderen vinden het zo leuk om hun vrienden te zien. Ze zaten al online zich te verheugen op om bij elkaar te logeren. Het is hartstikke leuk om de vriendschappen te koesteren.”

Tags

Leven over de grens,Claudia Terlou,Marcel Pos