bird
donderdag 02 mei | 05.04 uur

Bouw clubhuis HRC'14 en dorpshuis kan starten na unaniem raadsbesluit

15-03-2024 12:23
uur
hrc14_hrc_voetbal rossum_voetbalvelden
De voetbalvelden in Rossum kunnen pas bespeeld worden als het clubgebouw er staat. Archieffoto: Bommelerwaardgids

HURWENEN/ROSSUM – De bouw van de nieuwe accommodatie van voetbalvereniging HRC’14 in Rossum kan van start. De gemeenteraad van Maasdriel stemde daar donderdagavond unaniem mee in.

Vele leden van voetbalvereniging HRC'14 waren donderdagavond op het gemeentehuis in Kerkdriel aanwezig tijdens de raadsvergadering. Voorafgaand leek het er na een jarenlange discussie namelijk op dat de fusieclub eindelijk écht goed nieuws zou krijgen. Het verhaal is bekend; de bouw van een nieuw clubgebouw voor fusieclub HRC'14 komt mede vanwege stijgende kosten al jaren niet tot stand en dat terwijl er al wel nieuwe voetbalvelden zijn aangelegd.

Voorbarig
Het oude clubgebouw in Hurwenen loopt ondertussen op het eind van zijn levensduur. De soap zorgde de voorbije jaren voor verhitte reacties. In februari 2023 staan politiek en leden van HRC'14 zelfs nog lijnrecht tegenover elkaar, getuige een spandoek met daarop de tekst 'Waar gemeente Maasdriel elders euro's wegtikken, laten ze nu HRC'14 stikken'.

Dankzij de tussenkomst van een onafhankelijk adviseur blijkt die tekst te voorbarig, want mede door het toevoegen van een dorpshuisfunctie aan het nieuw te bouwen clubhuis, oordeelde de gemeenteraad donderdagavond positief over het voorstel. "We zijn blij dat HRC'14 en de gebruikers van De Kil door kunnen gaan, maar tegelijkertijd vraagt het nogal wat van HRC'14", bleef John Leijdekkers (GroenLinks) alert.

Muiterij
Dat beaamde Peter van Liempt van coalitiepartij Samen Sterk Maasdriel: "HRC'14 heeft een flinke taak; het is de kapitein van het schip en het complex. Er moet gezorgd worden dat de stuurlui en matrozen aan boord goed worden meegenomen, anders wordt er muiterij gepleegd. Zorg dat je continu met iedereen in overleg blijft."

Daarmee refereren Leijdekkers en Van Liempt aan de dorpshuisfunctie die het clubhuis ook gaat vervullen. Diverse verenigingen die hun activiteiten nu nog in dorpshuis De Kil houden, gaan in de toekomst gebruik maken van het nieuwe clubhuis van HRC'14. Ondanks de waarschuwende woorden, stemde de voltallige gemeenteraad in met het voorstel, waarmee er eindelijk duidelijkheid is voor HRC'14, de gebruikers van De Kil én de bouw van woningen op de plaats waar nu de voetbalvelden van HRC'14 liggen.

Kritisch
Eind goed, al goed, zo lijkt het, maar de dorpsraad van Hurwenen is kritisch op het nieuwe plan, waarin de feesten die nu nog wel in De Kil kunnen worden gehouden, niet meer in het nieuwe dorpshuis kunnen plaatsvinden. Ook plaatst de dorpsraad kanttekeningen bij het nieuwe gebruiksschema.

Mede daarom overweegt de dorpsraad juridische stappen. Dat zou nog voor aanzienlijke vertraging kunnen zorgen.

Tags

HRC'14,dorpsraad Hurwenen,De Kil