bird
maandag 29 april | 06.34 uur

Boek over de bezieling van de schaapherder

15-12-2023 16:30
uur
Door: Britta Alink
151223_schaapherder
In het boek staan meer dan honderd foto's. Foto: Harry Kolman

BOMMELERWAARD - Van het Dwingelderveld tot Venray en van Schagen tot Rotterdam. Voorzitter Harry Kolman van Natuurwacht Bommelerwaard en Henk Hermsen, al 40 jaar inwoner van Gameren, bezochten schaapherders en hun kuddes voor het antwoord op de vraag: wat bezielt de herder. 

De antwoorden, vaak verassend en ontroerend, staan in 'Wat bezielt de herder' met teksten van Henk Hermsen en meer dan honderd foto's van Harry Kolman. De bezoeken aan de herders vonden maandelijks plaats tussen juli 2022 en september 2023 zodat het leven van de schaapherder gedurende de opeenvolgende seizoenen in beeld en onder woorden kon worden gebracht. Zo komen in de twaalf hoofdstukken seizoensgebonden activiteiten als de dektijd, het aflammeren en het scheren in chronologische volgorde langs.
Wat steeds in de verhalen naar voren komt is dat de herders het werken met hun kudde niet zo zeer als een beroep maar meer als een manier van leven ervaren.
Het boek telt 136 pagina's en is verkrijgbaar voor de kostprijs van 22, 50 euro. 'Wat bezielt de herder' is te bestellen via: herderenschaap23@gmail.com

Tags

schaapherder,Harry Kolman,Henk Hermsen