bird
vrijdag 27 januari | 16.26 uur

Boek naar aanleiding van e-maildiscussies in coronatijd

24-01-2023 10:32
uur
Door: Dominik Morawiak
joris baudoin_het negengangenmenu
Joris Baudoin aan tafel met zijn zus Caro en broer Jeroen. Ze bundelden hun e-maildiscussies in het boek 'Het Negengangenmenu.'(Foto: Arie Baudoin)

HEEREWAARDEN – Bijna anderhalf miljoen Nederlanders hebben het contact met vrienden, familie en collega’s verminderd of zelfs beëindigd vanwege meningsverschillen over actuele maatschappelijke onderwerpen, meldde onlangs Stichting Ideële Reclame (SIRE). De Heerewaardense kunstenaar en schrijver Joris Baudoin kreeg daar ook zelf mee te maken tijdens de coronapandemie. Hij besloot daarom samen met zijn zus en zijn broer hun e-maildiscussies over corona te publiceren in hun nieuwste boek: Het negengangenmenu.

Joris volgt de coronaontwikkelingen via landelijke media en vertrouwt op de wetenschap. Zijn zus Caro denkt echter dat er een heleboel niet klopt aan de pandemie en maakt zich vooral sterk tegen vaccinaties. Joris’ broer Jeroen begint ook vraagtekens bij de maatregelen te zetten wanneer hij op een veerboot in de buitenlucht een mondkapje moet dragen. Uiteenlopende meningen en redenaties zorgen voor een bekoeling van de familiebanden.

Teleurgesteld
“Toen Joris alle coronacijfers in de gaten hield was ik teleurgesteld in zijn visie. Ik ben geen dag bang geweest voor het virus. Ik kreeg steeds meer weerstand om op bezoek te gaan bij Joris: van twee keer per maand naar twee keer per jaar”, blikt Caro terug.

Negen gerechten
Het drietal bleef wel contact via de mail houden waar iedereen op zijn gemak zijn kijk op zaken kon delen. Op die manier ontstond bij Joris het idee om de geschreven gesprekken uit te brengen. De titel van het boek refereert naar de negen hoofdstukken waaruit Het negengangenmenu bestaat.

Vaccin
“Het verhaal is begonnen met de argwaan naar de overheid. De maatregelen zijn irritant geweest, er moest een zondebok worden aangewezen. Het hoofdgerecht is het vaccin geworden”, vertelt Joris. Het drietal bespreekt verschillende onderwerpen, zoals het World Economic Forum, alternatieve media of een toenemend aantal robots, pasjes en chips in de maatschappij.

Uitlaatklep
“Ik ben helemaal geen schrijver dus het was totaal nieuw voor mij, maar ik vond het prima”, zegt Jeroen wanneer hij terugkijkt op hoe het was om aan Het negengangenmenu mee te werken. Caro vond het boek “een heel fijne uitlaatklep”. “In discussies krijg je niet altijd de gelegenheid om te zeggen wat je wilt zeggen. Op de mail kun je in alle rust reageren zonder onderbroken te worden. Je voelt je niet aangevallen”, licht Caro toe.

Toenemende polarisatie
Vijfenzeventig procent van de Nederlanders is van mening dat de polarisatie de laatste jaren sterk is toegenomen in onze maatschappij. Stichting SIRE is daarom een campagne gestart: Verlies elkaar niet als polarisatie dichtbij komt.

Slecht geluisterd
“In het begin praatten we langs elkaar. Er werd slecht naar elkaar geluisterd, zelfs op mail”, vertelt Joris. “Je hoort van mensen dat relaties breken. Je moet juist wel blijven praten en met dit boek laten we zien dat je het kunt doen. Uiteindelijk accepteren we elkaar daarin.” Caro: “Ik vind het heel belangrijk dat er meer openheid onder de mensen komt en dat mensen eerlijk zijn. Veel mensen zijn te bang om ergens voor uitgemaakt te worden.”

Contact verbeterd
De e-mailgesprekken en de totstandkoming van het boek hebben het contact tussen het drietal verbeterd. Met name de band tussen Caro en Joris is er op vooruit gegaan. “Stel vragen aan elkaar zonder je overtuiging op te dringen”, is de tip van Caro voor andere mensen die zich in zo’n zelfde situatie bevinden. “Neem de ander serieus. Durf het gesprek aan te gaan en heb geduld met elkaar. Het gaat niet om elkaar overtuigen, maar elkaar beter leren kennen”, vult Joris aan.

Boekpresentatie
Het negengangenmenu zal binnenkort online en bij boekwinkels te koop zijn. Op zondag 5 februari houden de auteurs de boekpresentatie bij De Sterregaard in Hedel. De bezoekers krijgen daarbij het boek cadeau en worden getrakteerd op een creatief negengangenbuffet. De deelname kost 30 euro, geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via uitgeverijomkunst@modernpeople.nl.

Dominik Morawiak

 

 

Tags

joris baudoin,het negengangenmenu