bird
maandag 29 april | 07.42 uur

Bewoners Steenweg niet tevreden over herinrichting: 'We zijn gebruikt of misbruikt'

05-12-2023 15:38
uur
Door: Dominik Morawiak
steenweg_zaltbommel_bomen steenweg1
Archieffoto: Bommelerwaardgids

ZALTBOMMEL – “Als klankbordgroep zijn we gebruikt of misbruikt, want dat is het gevoel dat bij ons heerst”, reageerde Marcel La Feber namens de bewoners van de Steenweg in Zaltbommel tijdens de carrouselvergadering van afgelopen donderdag.

Tijdens die vergadering kregen de omwonenden de mogelijkheid om zich uit te spreken over de plannen voor de herinrichting van de weg. Wethouder Gijs van Leeuwen benadrukte dat de gemeente bij de totstandkoming van de plannen 'alle belangen zorgvuldig heeft afgewogen', maar de bewoners waren daarmee niet gerustgesteld.

Op 10 oktober presenteerde de gemeente Zaltbommel plannen voor de Steenweg, de belangrijkste toegangsweg naar de binnenstad. De gemeente past de inrichting van de weg aan om ook in de toekomst het verkeer aan te kunnen, bijvoorbeeld als de nieuwe woonwijk Buitenstad er komt. Voor de herinrichting moeten onder andere een paar van de karakteristieke bomen gekapt worden. Dat vinden veel bewoners niet leuk, maar er is meer dat ze dwars zit.

Emoties
Tijdens de informatieavond liepen de emoties onder de omwonenden hoog op. “De veiligheid van voetgangers, fietsers, automobilisten en mindervaliden komt met het voorgestelde plan in het geding”, schreven ze in een brief aan de gemeenteraad.

Naar aanleiding van opmerkingen van de omwonenden is het reconstructieplan aangepast op een aantal punten. Zo komt er onder andere een voetpad tussen de rotondes Van Heemstraweg-West en Nieuwe Tijningen en wordt de oversteekplaats voor fietsers op de kruising Beersteeg ter hoogte van de Albert Heijn-supermarkt veiliger gemaakt door het plaatsen van middengeleiders. Desalniettemin bleven de omwonenden donderdagavond kritisch op het aangepaste ontwerp.

Onveiligheid
“De weg is slecht, hij wordt slechter en zeker niet beter. De onveiligheid is het kernwoord”, aldus La Feber. Robert Schimmer, een andere omwonende, wees er onder andere op dat het stuk ter hoogte van de kruising Beersteeg een 30 kilometer-zone wordt waarbij het de vraag is in hoeverre automobilisten zich aan die snelheid zullen houden. Daarnaast was hij kritisch op het aanpassen van het fietspad dat naar één kant van de weg wordt verplaatst.

“Waar deze tekening geen rekening mee houdt is de grote stroom mensen die naar beneden gaan. Bij de Albert Heijn moet men oversteken met de fiets om op dit fietspad te komen. Vervolgens moeten ze wederom bij de Gisbert Schairtweg oversteken. Je krijgt twee extra oversteekpunten ten opzichte van de huidige situatie, wat volgens mij niet wenselijk is en alleen gevaarlijke situaties oplevert.”

Verdrietig
Ook is Schimmer niet te spreken over de plannen om op de rotonde ter hoogte van de Gisbert Schairtweg het fietspad los te trekken van het zebrapad. Hij betwijfelt of dat de verkeerssituatie veiliger zal maken. “Het zorgt er wel voor dat een aantal bomen gekapt moet worden en dat er grond van omwonenden afgenomen gaat worden”, aldus Schimmer.

De leden van de klankbordgroep zouden het liefst willen dat de hele Steenweg een 30 kilometerweg wordt. Daarnaast verweten ze de gemeente zich niet genoeg gehoord te hebben gevoeld. La Feber: “Een inspraak mag geen vinkje zijn, maar wij waren wel een vinkje en dat is heel verdrietig.”

Belangen
Wethouder Ed Goossens wees erop dat er vanaf 2021 zeven keer overleg is gevoerd met de klankbordgroep. Wethouder Van Leeuwen had er begrip voor dat bewoners opkomen voor hun belang. “Als college hebben wij ook een stem moeten geven aan de voetgangers, fietsers en automobilisten. Wij moeten al die belangen wegen en die belangen kunnen soms conflicteren met de bewoners die daar wonen. Naar onze overtuiging hebben wij een betere situatie proberen te creëren dan die er nu is.”
Van Leeuwen benadrukte dat de gemeente de voorstellen van de klankbordgroep heeft meegenomen in het definitieve ontwerp. “Ik bestrijd dat de werkgroep daar voor spek en bonen heeft gezeten.”

De Steenweg helemaal veranderen in een 30 kilometerweg is volgens de wethouder niet mogelijk omdat de hele weg dan aangepast zou moeten worden met onder andere klinkers en drempels. De bewoners van de Steenweg is in ieder geval toegezegd dat er tijdens de werkzaamheden een vaste contactpersoon komt om de overlast zo veel mogelijk te beperken.

Tags

Steenweg,herinrichting